Srpski jezik prvi na Balkanu

Na sajtu Reddit se pojavila objava koja je pokazala da je srpski jezik konačno dobio TTS (text-to-speach) opciju govora u okviru Google translate. Ovo je prvi jezik sa prostora zapadnog Balkana koji ima tu opciju.

Praktično, ovo znači da će svako moći da ukuca tekst na srpskom jeziku u Google translate i klikom na dugme zvučnika čuje izgovor, piše portal Startit.

Očigledno je da Google još uvek razvija sistem. Trenutni glas pomalo "zateže", i nalikuje nečemu što su reditovci šaljivo prepoznali kao mađarsko-srpski akcenat. 🤣

TTS tehnologija, pored snimanja i obrade velike količine glasovnih isečaka, podrazumeva veliko istraživanje, korišćenje naprednih tehnologija poput neuralnih mreža i velike stručnjake koji nadgledaju proces i podešavaju detalje, pa čak ni Google ne može brzo da napravi savršeno rešenje koje će odmah zvučati prirodno.

Razvijanje TTS tehnologije ima širok niz primena u digitalizaciji knjiga za slepe i slabovide, u omogućavanju pristupačnosti vesti i razvijanja čitavog niza komercijalnog softvera, tako da je verovatno da ste se sa našim TTS-om već susreli, a da to niste ni znali.

Očekuje se da će uskoro i ovaj servis biti unapređen, pa više neće zvučati pomalo smešno. 😊

Autor: redportal.rs

#gugl prevodilac

#prevodilac

#srpski jezik

#text to speach