Hteli su da ukažu na problem stalnog nadzora ljudi

Mala grupa hakera hakovala je sisteme nadzornih kamera stotina kompanija i uživo posmatrali šta se u njima dešava, piše Rojters.

Hakeri su uspeli doći do administrativnog pristupa kamerama Verkada, nakon čega su zavirili u Teslinu kompaniju u Kini, prostore tehnološkog startapa Virgin Hyperloop, ali pogledali su i zatvor u Alabami, brojne bolničke sobe, teretane i policijske sobe za ispitivanje.

Kako je za Rojters otkrio jedan od hakera, švajcarski developer Tili Kotman, oni su želeli privući pažnju i ukazati na problem stalnog nadzora ljudi. Upad u Verkadin sistem uveliko im je olakšan kad su na internetu otkrili javno objavljene administrativne alate tog proizvođača sistema za nadzor.

Verkada je priznala upad u njihov sistem te dodala kako su onemogućili interne administratorske račune kako bi onemogućili daljnji neovlašteni upad. U toku je istraga kojom utvrđuju koliko je opasan sistem po bezbednost s obzirom da su ranije priznali kako su maksimalno pojednostavili pristup svojim nadzornim kamerama, kako bi njihovi klijenti lakše mogli koristiti te nadzorne sisteme.

Hakeri tvrde da su mogli iskoristiti pristup kamerama i kako bi pristupili drugim delovima interne mreže u Tesli ili drugim kompanijama u koje su zavirili, što bi moglo ukazivati na veći propust.

Autor: redportal.rs

#Hyperloop

#Tesla

#Verkada

#hakeri

#hakovanje

#nadzorne kamere