Zapanjujuća je misao da su svi problemi, poteškoće i gubici života rezultat nečega što stane u par gutljaja 😲

Britanski matematičar otkrio je da bi svetske količine koronavirusa koji trenutno cirkuliše mogle stati u jednu limenku Koka-Kole. Koristeći podatke o globalnoj stopi novozaraženih i procene količine virusa po osobi, matematičar sa Univerziteta Bath Kit Yates ustanovio je da u svetu ima oko 200 kvadriliona, odnosno 2 miliona milijardi virusnih čestica SARS-CoV-2, kako prenosi Reuters.

Ovaj broj je otprilike jednak broju zrna peska na planeti. Ali prilikom izračunavanja ukupne zapremine, moramo da se podsetimo da su čestice COVID-19 izuzetno male. Procene prečnika se kreću od 80 do 120 nanometara. Jedan nanometar je milijarditi deo metra. Dakle, radijus je otprilike 1.000 puta tanji od ljudske dlake. U sledećem izvođenju koristimo prosečnu vrednost prečnika 100 nanometara, što je Yates dobio u svojim proračunima.

Foto: Pixabay.com Syaibatul Hamdi

Da bismo izračunali zapreminu jedne sferne virusne čestice, moramo da koristimo formulu za zapreminu sfere:

V=4π r³/3

Pod pretpostavkom da je poluprečnik 50 nanometara dobijamo da je zapremina jedne čestice virusa 523.000 nm³.

Množenjem ove vrlo male zapremine sa vrlo velikim brojem čestica koje smo ranije izračunali dobijamo ukupnu zapreminu od oko 120 mililitara (ml). Ipak, ako bismo želeli da stavimo sve ove čestice virusa na jedno mesto, onda bismo morali da imamo na umu da se sfere ne spajaju savršeno.

IZVOR: YT / Miss V Martin

Yates je pojasnio da čak i kad uzmemo u obzir šiljate proteine virusa i njegov okrugli oblik zbog kojeg bi se pojavio prostor između čestica kad se slože, ukupan volumen i dalje je manji od jedne limenke Koka-Kole od 330 mililitara.

- Zapanjujuća je misao da su svi problemi, poteškoće i gubici života rezultat nečega što stane u par gutljaja – rekao je Yates u izjavi.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Coca-Cola

#koronavirus

#limenka