Radi se o najdužoj poznatoj nezakonitoj presudi u istoriji SAD 😳

Muškarac iz Nju Jorka je nakon 47 oslobođen svih optužbi nakon što je novim DNK testiranjem konačno isključeno da je počinitelj silovanja 1975. godine. Radi se o najdužoj poznatoj nezakonitoj presudi u istoriji SAD, koja je poništena zahvaljujući DNA dokazima, piše Index.hr.

NIKADA NISAM GUBIO NADU DA ĆU DOKAZATI NEVINOST

DNK testiranjem je identifikovan drugi muškarac, koji je u međuvremenu priznao silovanje. Leonard Mack (72) proveo je više od sedam godina u zatvoru nakon što je 1976. osuđen za zločin koji nije počinio.

- Nikad nisam gubio nadu da će se jednog dana dokazati da sam nevin - rekao je Mack nakon što je oslobođen svih optužbi. 

U maju 1975. godine dvije su se tinejdžerice vraćale kući iz škole u gradu Greenburghu u državi Nju Jork, kada ih je muškarac zaustavio i uperio pištolj u njih. Jedna od devojaka dvaput je silovana, dok je druga uspela pobeći i potražiti pomoć.

IMAO JE JAK ALIBI, SVEJEDNO JE UHAPŠEN

Policijska uprava Greenburgha izdala je nalog policajcima da traže crnca u ranim 20-im. Ubrzo nakon napada policija je zaustavila Macka, koji se slučajno vozio kroz susedstvo. Iako je Mack imao jak alibi i nosio je drugačiju odeću od osumnjičenika, policija ga je ipak uhapsila. 😳

Odel za reviziju osuda Okružnog tužitelja Westchestera, zajedno s Projektom nevinosti - neprofitnom organizacijom posvećenom oslobađanju nepravedno osuđenih pojedinaca - proveo je novo DNK testiranje u slučaju silovanja 2022. godine.

Otkrilo je da je stvarni počinitelj bio muškarac koji je bio osuđen za provalu i silovanje u Queensu koji su se dogodili nedeljama nakon prvog zločina. Muškarac je takođe bio osuđen 2004. godine za provalu i seksualni napad na ženu u okrugu Westchester.

KONAČNO MOGU DISATI, NAPOKON SAM SLOBODAN

Susan Friedman, viša advokatica u Projektu nevinosti, rekla je da slučaj ima "mnoge značajne pogrešne osude".

- Odluka države da nastavi kazneni progon umesto ponovnog otvaranja istrage pokazuje snagu koju rasna pristranost igra u kaznenom pravnom sustavu - rekla je.

Mack, koji je veteran Vijetnamskog rata, živi u Južnoj Karolini sa svojom suprugom skoro 21 godinu.

- Sada je istina izašla na videlo i konačno mogu disati. Napokon sam slobodan - rekao je.

Autor: Index.hr