Štednja je za njega bila prava opsesija

U Italiji, škrti muž nije dozvolio svojoj ženi da se tušira ​​više od jednom nedeljno. Domaćica je na sudu svedočila da je smela da koristi „samo dva lista toalet papira” i da je vodu kojom je umivala lice morala da čuva u lavabou „za ponovnu upotrebu”.

Ovo su, piše La Stampa, samo deo apsurdnih uslova koji su važili za Bolonjku pod pritiskom ovog Italijana, koji je nadgledao sve troškove njihovog domaćinstva. Štednja je za njega bila prava opsesija, ali kada se nametne njegovoj supruzi ili drugom članu porodice, to se pretvara u zločin – zlostavljanje. Takva je odluka Vrhovnog suda kojim je potvrđena kazna nasilnog supruga.

Sud je takođe naveo da porodica nije u finansijskim poteškoćama, jer su oba supružnika imala posao i plate. Uprkos tome, muž je svojoj ženi nametnuo način života koji je podrazumevao mnoge žrtve, ograničenja i potpuno ugnjetavanje, čak i kada je u pitanju svakodnevno vođenje domaćinstva.

Tokom kupovine, na primer, Italijanka nije smela da kupuje brendirane proizvode, već samo one „na sniženju, neophodne za dom” i odeću. Uz to, muž ju je uputio da za obrok koristi samo kašiku ili samo viljušku i po jedan tanjir.

Situaciju u kući najbolje opisuje sledeća epizoda – supruga je jednom prilikom bacila iskorišćeni kuhinjski papir u korpu za otpatke, ali ga je muž izvadio i rekao da je papir još upotrebljiv i da se čak može podeliti na deset delova i ponovo upotrebiti, izvestio je Il Masađero.

U sudskom procesu svedočili su ženini prijatelji i njen otac koji su istakli da se tokom zajedničkog života sa suprugom nekada nasmejana i zdrava žena izolovala i izgubila samostalnost i počela da pati od psihičkih problema.

Autor: redportal.rs