Odgovor je, izgleda, u slanoj vodi 💧

U visokorizičnoj misiji, kojoj će biti potrebno oko 5 godina da se završi, NASA želi da spusti tim astronauta na Mars posle 2030. godine tako što će napraviti kiseonik na crvenoj planeti, prenosi CNN.

Način na koji NASA planira da se pozabavi ovim problemom jeste primena sistema MOXIE ili Marsovog kiseonika. Ovaj sistem je u fazi testiranja na roveru na Marsu, koji je lansiran u julu. Uređaj će pretvoriti ugljen-dioksid, koji čini 96% gasa u atmosferi crvene planete, u kiseonik.

Naučnici sa Vašingtonskog univerziteta u Sent Luisu rekli su da su možda smislili još jednu tehniku koja bi mogla da dopuni MOXIE.

Sistem MOXIE u osnovi proizvodi kiseonik poput drveta, uvlačeći marsovski vazduh pumpom i koristeći elektrohemijski postupak za odvajanje dva atoma kiseonika od svakog molekula ugljen-dioksida.

Eksperimentalna tehnika koju su predložili Vijai Ramani (Vijay Ramani), ugledni profesor na odseku za energetiku, životnu sredinu i hemijsko inženjerstvo Vašingtonskog univerziteta, i njegove kolege koristi potpuno drugačiji resurs - slanu vodu u jezerima ispod marsovske površine.

Autor: redportal.rs

#kiseonik

#mars

#nasa

#život