POSTAVLJEN GINISOV REKORD!

U petak, 27. novembra 2020, timovi Odeljenja za opštine i saobraćaj u Abu Dabiju sproveli su aktivnosti rušenja kako bi srušili kule Mina Plaza u Abu Dabiju sa 4 zgrade. Za Kulu 1, visine 165.032 metara, utvrđeno je da je "najviša zgrada srušena eksplozivom".

IZVOR: YT / Chef POGI UAE

Projekat Mina Plaza Towers sastoji se od 5 građevina, uključujući podijum i 4 kule koje se uzdižu sa podijuma. Budući da su sve zgrade međusobno povezane, gotovo je nemoguće srušiti jednu bez uticaja na druge.

Rušenje je izvedeno u 3 faze. Faza 1 rušenja obuhvatala uklanjanje bilo kog dela na zgradama koji je mogao da se ukloni, uključujući fasadu, MEP instalacije poput cevi i liftove.

Faza 2 podrazumevala je pripremu za punjenje. Više od 18.000 rupa izbušeno je u strukturnim delovima zgrade, gde je trebalo postaviti eksploziv. Određene delove zgrada takođe je trebalo preseći i oslabiti kako bi se katalizovalo rušenje.

Faza 3 je podrazumevala dovođenje eksploziva na lokaciju - uključujući kombinaciju plastičnog eksploziva za veće strukturne elemente i detonatorske žice.

Mere predostrožnosti za rušenje svetskog rekorda obuhvatale su evakuaciju područja oko kula, obezbeđivanje vozila hitne pomoći, hitnih i vatrogasno-spasilačkih vozila, kao i potvrda spremnosti civilne odbrane sa visokim odzivom.

IZVOR: YT / Chef POGI UAE

Autor: redportal.rs

#Abu Dabi

#Mina kule

#eksploziv

#rušenje