Cilj regate je promocija Dunava i upoznavanje sa kulturnom baštinom Donjeg Podunavlja.

Dvadeseti put Đerdapska regata se spustila Dunavom od Tekije, ribarskog naselja kod Kladova, do Hidrocentrale Đerdap 2, kod plaže Kusjak kod Negotina.

Od petka do nedelje, oko 200 učesnika regate je plovilo 92 km, upoznajući se sa lepotama Dunava i bogatim kulturnim nasleđem. Gosti su bili iz svih delova Srbije, Rumunije, Moldavije i Makedonije, prenosi timocka.rs.

Cilj regate je promocija Dunava i upoznavanje sa kulturnom baštinom Donjeg Podunavlja. Naravno, avanturizam i dobro druženje nisu izostali, a najuzbudljiviji deo je bio prolazak kroz prevodnicu Hidroelektrane Đerdap 1.

- Mi sada sa ovim prevođenjem prelazimo iz jednog u drugu jezero, što je vrlo interesantno. Nadmorske visine između ova dva jezera je preko 28 metara. Sada se nalazimo u gornjoj komori brodske prevodnice, sad čekamo da se izjednače nivoi donje i gornje prevodnice, pa da pređemo u drugu komoru, pa onda da izađemo u drugu jezero, odnosno jezera HE Đerdap 2 -izjavio je u toku prelaska kroz prevodnicu hidroelektrane Đerdap 1 predsednik kajakaškog kluba Tekija i organizator regate Vukašin Radić.
- Zanimljiv je sam taj deo Dunava kuda smo prošli, tu ima dosta tih rimskih ostataka, Trajanovog mosta, to me je oduševilo. Pa onda Arheološki muzej u Kladovu koji smo, takođe, posetili - rekao je Jovica Jovelić iz Sremske Mitrovice.
- Mene privlači reka, mi svi volimo da budemo na čamcu i što bliže tako da je regata najbolji način da se to desi - izjavila je Marija Ristić iz Zaječara.

Ove godine prvi put su Đerdapsku regatu posetili susedi sa druge obale Dunava iz Rumunije.

- Sresti nove prijatelje je divno, takođe, priroda je divna. Iako živim na drugoj strani Dunava, ovoga puta sam otkrio puno toga novog - rekao je Mirča Dragan iz Turn Severina, Rumunija.

Organizator Đerdapske regate je Kajakaški klub Tekija, a celu manifestaciju podržao je projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a na području Donjeg Podunavlja i istočne Srbije sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Podršku Đerdapskoj regati tradicionalno pružaju opštine Kladovo i Negotin i turističke organizacije Kladovo i Negotin.

-Obišli smo deo gde je, kako mnogi kažu, Dunav najlepši. Videli smo rimsko utvrđenje Dianu i tvrđavu Fetislam u Kladovu koja je u toku rekonstrukcije u okviru našeg projekta ’EU za kulturno nasleđe i turizam’. Dunav je u svakom svom delu prelep, zaista smo uživali na vodi, veslali smo i družili se - izjavio je Nenad Konstantinović, menadžer projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam.

Dunav, ljubav prema vodi i prirodi i druženje je ono što je povezalo i mlade i starije učesnike i ovogodišnje regate. Uprkos velikoj vrućini, ali i nevremenu veseli karavan stigao je bez problema trećeg dana na krajnje odredište u Kusjaku kod Negotina, gde ih je sačekao Le Bonens bend iz Negotina i žurka na plaži. Na kraju, učesnici su se oprostili ali uz obećanje da se sledeće godine, u isto vreme, okupe i krenu Dunavom u još jednu avanturu.

Slike sa regate možete pogledati na sledećem LINKU.

Autor: timocka.rs

#Dunav

#Kladovo

#regata

#Đerdapska regata