A što se dočeka Nove godine tiče, nikada nije bilo tačnije - Najbolje je kod kuće! 🏡

Ana Kapor, poznata srpska umetnica koja živi i radi u Italiji i ćerka Mome Kapora, tokom pandemije koronavirusa često na svom Fejsbuk profilu objavljuje priče kojima obaveštava javnost o stanju u Italiji.

Ana je i ovog puta ispisala poetičnu viziju trenutnog selektivnog lockdown-a u Italiji:

Ovaj put Italija se opredelila za selektivni lockdown. Zemlja je podeljena na tri zone - žutu, narandžastu i crvenu i svaka od njih ima svoja pravila koja je potrebno slediti. Ono što je zajedničko za sve je da već neko vreme važi zabrana izlaska iz kuće od deset uveče do pet ujutro kao i da su kafići i restorani zatvoreni posle 18 h, osim za dostavu hrane.
Rim je za sada u žutoj zoni i to znači da je kod nas situacija relativno pod kontrolom. Osim što tržni centri ne rade vikendom, što su zatvorene teretane i bazeni i što je grad posle deset avetinjski pust - sve drugo manje više deluje normalno. Samo deluje, naravno, jer ništa nije normalno. Ali, ovo već toliko dugo traje da polako počinjemo i da zaboravljamo kako je bilo pre. Ponovo ne rade pozorišta, nema koncerata a od nedavno su zatvoreni i muzeji. Galerije su ostale otvorene, vajda računaju na to da su i inače uvek prazne pa da nema opasnosti.
Već smo se navikli na činjenicu da ne mozemo da putujemo van Italije a sada se po drugi put mirimo sa tim da ne možemo da putujemo ni u okviru zemlje.
Sve prođe, pa će i ovo. Ali kada se to desi, u kom stanju ćemo biti mi? Plašim se da nećemo ni primetiti. Naviknuti na ovakav život, kako ćemo se osloboditi strahova i zaboraviti sve loše vesti koje mesecima slušamo? Koliko vremena će nam biti potrebno za to i da li će uopšte biti moguće?
Zbog svega toga okitili smo jelku mnogo ranije nego inače. Neka bar bude lepo, kad već nije dobro. A što se dočeka Nove godine tiče, nikada nije bilo tačnije - "Najbolje je kod kuće!"

IZVOR: FB / Ana Kapor

Autor: redportal.rs

#Ana Kapor

#Italija

#Nova Godina

#jelka

#koronavirus

#lockdown

#praznici

#zima