Molila majku da je nikada više ne pušta tamo

Trogodišnju devojčicu iz Novog Sada brutalno su seksualno zlostavljali otac i deda, a advokat Ivana Kropf, rekla je za Pink da su majka i baka po majci, od februara prošle godine, počele da primećuju da svaki naredni put kada se dete vrati od oca, drastične promene u ponašanju.

- Promene su se ogledale u tome da je po povratku od oca dete sedelo na krevetu, katatonično se klimalo napred nazad, nije želelo ni sa kim da razgovara, vrištalo je i plakalo, nije dozvolila da je niko dodirne i opsesivno je prala ruke – rekla je Kropf i dodala da je devojčica ponavljala da su tata i deda prljavi, da su igračke prljave, pa i ona.

Kako kaže, u početku nije detaljno navodila neke stvari ali je imala averziju za odlazak.

- Ljutila se na majku što je davala da ide kod oca. Dok je on govorio da je luda i da ako progovori nekome na tu temu, da će da joj oduzme dete – rekla je Kropf.

Ističe da je devojčica počela da vrišti kada ide u toalet i da se žalila da je boli polni organ, piše Pink.

- Kod lekara su pokušali da pronađu razlog, ali su svi nalazi bili negativni. Devojčica se zacenjivala, ali je majka uspela da pregleda dete, polni organ joj je bio otečen, modar, čak i sa ranicom. Devojčica je tada prvi put rekla da da su joj tata i deda dirali po polnom organu, rekla je da deda i tata imaju „dizalicu“ i „rampu“, da je bockaju sa tim oko očiju, oko usta, po stomaku, da je to boli i da joj je hladno. Da pljuju nešto što jako smrdi i da ne žele da je operu, kao i da joj se smeju – rekla je Kropf i dodala:

- Rekla je da je jako uplašena, da se boji i da moli majku da je nikada više ne pušta tamo.

- Mehanička povreda je evidentna, svi nalazi su negativni. Kada je dete izgovorilo to što je izgovorilo, kao i niz drugih radnji, slučaj se prijavljuje policiji. Lekarski pregled deteta nije mogao da se odradi jer nije dozvolila da joj doktorka priđe, već su morali da joj odrade pregled u opštoj anesteziji. Takođe, dete i dan danas ne dozvoljava da je ni majka opere i pipne po intimnim delovima tela – rekla je ona.

Dodaje da je nalaz bio da nema oštećenja himena, i da je to dovelo do toga da su krenuli u borbu protiv majke, da navodno lažno prijavljuje.

Kako kaže, do dana današnjeg nije utvrđena osnovana sumnja na seksualno zlostavljanje od strane oca.

- Mi imamo kompletno veštačenje gde dete eksplicitno pokazuje i govori šta su joj radili, ali taj izveštaj ne interesuje radnike Centra za socijalni rad grada Novog Sada. Skandalozno je njihovo ponašanje, jer mišljenje i nalazi su od izuzetnog značaja za Tužilaštvo. Oni su reuspostavili kontakt sa ocem i vratilo se regresivno ponašanje deteta – rekla je ona.

Bojan Borovčanin, stručnjak za bezbednost, kaže da je indikativno odraditi poligrafsko testiranje roditelja

- Ovde se dešava jedna ozbilja stvar, ovakve slučajeve treba odmah prezentovati javnosti. Treba da se uključi i policija i policijska struktura. Veštačenja treba odraditi. Kroz takve stvari i analizu okruženja će se tačno odrediti o kakvim se tipovima ličnosti radi – rekao je Borovčanin.

Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost, kaže da ovo nije prvi put da se Centar za socijalni rad ovako postavi, dodaje da takve stvari treba da radi tim stručnjaka, nezavisni ljudi.

Jovana Jovanović psiholog, kaže da ovakve situacije ostavljaju posledice prilikom socijalizacije. Kako kaže, tu ostaju dugoročne posledice.

- Deset, petnaest godina kasnije, ta deca imaju posledice. Što se tiče centara za socijalni rad, često se psiholozi priklanjaju odlukaca socijalnih radnika, bez ličnog angažmana. Potrebno je mnogo snage, napora i energije i da se uključimo svi u ovakve probleme – rekla je Jovanović.

Autor: Pink

#deda

#devojčica

#otac

#seksualno zlostavljanje

#zlostavljanje