Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize u Zaječar ove godine obeležava 20 godina postojanja

Predstavnici Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize u Zaječaru predstavili su rezultate projekta Pruži ruku.

Cilj projekta Pruži ruku bio je pružanje podrške osobama sa invaliditetom i članovima njihovih porodica tokom krize izazvane epidemijom virusa COVID-19. Ciljnu grupu činilo je 30 osoba sa invaliditetom svih stepena i vrsta invalidnosti i 60 članova njihovih porodica iz sela i grada Zaječara, u periodu od 3. decembra 2021. do 15. marta 2022, piše timocka.rs.

- Aktivnosti su bile usmerene ka pružanju raznih vrsta podrške osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama, kao što su: kućne posete ekipe za samopomoć, pozivi telefonom koji je dostupan svakog radnog dana dva sata, anketa otvorenog tipa sa ciljem prepoznavanja i pružanja pomoći kod ostvarivanja određenih prava, dve radionice sa lekarom i psihologom na temu ‘Razgovor sa doktorom o Kovidu 19’, pomoć u vidu maski i sredstva za dezinfekciju ruku, fejsbuk grupa, kao i medijska promocija. U periodu od 10. decembra 2021. do 1. februara 2022. realizovano je anketiranje 30 osoba sa invaliditetom ili članova njihovih porodica u Zaječaru i selima Veliki Izvor, Grljan, Velika Jasikova. Anketirane osobe sa invaliditetom su različitih vrsta i stepena invalidnosti, različitog uzrasta i pola ali primarno sa telesnim invaliditetom ili intelektualnom insuficijencijom - rekao je Ivan Simić, sekretar Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize u Zaječaru.

Svi dobijeni podaci se odnose na osobe sa invaliditetom, od kojih je bilo 17 muškaraca i 13 žena, uzrasta od 5 do 83 godina, 20 ispitanika ima cerebralnu paralizu, jedan dečiju paralizu, troje Daunov sindrom, dvoje su invalidi rada, četvoro su teško odnosno višestruko ometeni u razvoju.

- Kod svih porodica je prisutan subjektivan osećaj siromaštva i može se reći da je većina ovih osoba sa invaliditetom i njihovih porodica u trajnom riziku od apsolutnig siromaštva, a da se mogu svrstati u grupu relativno siromašnih. Takođe, u toku pandemije virusom COVID-19 osobe sa invaliditetom nisu prepoznate kao rizična grupa, pa razne mere zaštite i ublažavanja posledica pandemije njih ne obuhvataju - dodao je Simić.

Projekat Pruži ruku, finsijski je podržan od strane Fondacije Iskorak.

Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize u Zaječar ove godine obeležava 20 godina postojanja i za dve decenije Društvo je napravilo veliki pomak, da se napokon javno i otvoreno priča o ovoj temi i da u skladu sa tim očekuje samo još veći napredak u stvaranju jednakih uslova za sve. Ovo Društvo trenutno ima 109 članova, a u proteklom periodu dobilo je još pet novih.

Tokom ove godine očekuju ih još dosta aktivnosti kao što su razne radionice i tradicionalni turnir u šahu. Između ostalog, planiraju i realizaciju podkasta sa temom problema osoba sa invaliditetom, posebno mladih.

Autor: timocka.rs

#Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize

#Pruži ruku

#zaječar