Episkop niški Arsenije u izjavi za medije oprostio se od blaženopočivšeg patrijarha Irineja

Vest o upokojenju patrijarha Irineja sve nas je duboko potresla, a naročito narod niške eparhije, prema rečima episkopa niškog Arsenija.

- Vest o upokojenju Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja sve nas je duboko potresla. Verujem naročito narod niške eparhije i grada Niša, koji su patrijarha najbolje poznavali i voleli, jer je njegova svetost 35 punih godina proveo na tronu niških episkopa - rekao je episkop niški

Foto: Wikipedia.org

Episkop Arsenije od 2017. godine se nalazi na tronu niške eparhije, a pre toga je 3 godine proveo kao vikarni episkop Njegove svetosti patrijarha Irineja.

- Pamtiću ga kao ličnost plemenitu, skromnu i smirenu, koja je volela malog i običnog čoveka i koja je uvek nalazila lepu reč za svakoga, a naročito za onog ko je bio potišten. Patrijarh je stao sa svakim od vernika koji je to želeo da porazgovara - kaže niški vladika za medije

Episkop Arsenije je rekao kako je patrijarh Irinej Srpsku pravoslavnu crkvu svojom mudrošću i staloženošću vodio ka sigurnoj i mirnoj luci.

- Žalimo danas zbog rastanka sa našim patrijarhom i ocem, koji je imao mnogo ljubavi za svoju crkvu i svoj narod, kome je sav svoj život posvetio. A naročito je isticao svoju ljubav prema Kosovu i Metohiji i nije bilo dana da nije pomenuo KiM i naš narod tamo, sa bolom i sa nadom da će se nešto na bolje promeniti - rekao je episkop Arsenije

Niški vladika je podsetio da je tuga zbog rastanka sa patrijarhom pomešana sa hrišćanskom verom i nadom da se on sada nalazi na boljem mestu u Carstvu Božijem, mestu bez bola i patnji.

- Narod u Nišu pamtiće ga kao čoveka plemenitog, požrtvovanog i skromnog, koji je za 35 godina ovde učinio zaista mnogo. Ostavio je jedan dubok trag. Naročito bih istakao 2001. godinu (kada je niška Saborna crkva nažalost izgorela) koliko je patrijarh uložio sebe da se ovaj hram obnovi i da bude i lepši nego što je bio - kaže niški episkop.

Svoje obraćanje vladika je zaključio rečima:

- Hvala našem patrijarhu na svemu. Blagodaran sam Gospodu što sam imao priliku da budem pored njega, da provedem evo već 6 godina kao arhijerej srpske crkve u Saboru kojim je predsedavao Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej. Neka mu Gospod podari Carstvo Nebesko i neka mu je večan spomen.

Autor: redportal.rs

#Irinej

#arsenije

#episkop

#niški

#patrijarh