Velika zabrinutost zbog nove varijane virusa Omikron koja je za nekoliko dana napravila potpunu pometnju i stvorila paniku među ljudima širom Evrope

Velika zabrinutost zbog nove varijane virusa "Omikron" koja je za nekoliko dana napravila potpunu pometnju i stvorila paniku među ljudima širom Evrope, ni naše građane ne ostavlja ravnodušnim. Iako domaći stručnjaci konstantno objašnjavaju da razloga za brigu za sada nema, strah zbog neizvesnosti šta bi moglo biti ipak preovladava, a nova mutacija virusa, kako kažu, može da dovede do stvaranja njegovog težeg oblika, a može da ga potpuno iskoreni.

Imajući u vidu da se za samo nekoliko dana Omikron proširio na nekoliko zemalja, pitali smo stručnjake kada bi mogao da stigne kod nas i koja je uloga vakcine u ovom slučaju, a evo šta oni na to kažu.

- Jeste on dosta mutirao i to baš na onom segmentu koji je odgovoran za ulazak virusa u ćeliju u tom spajk proteinu i na principu na kojem su većina, pogotovo zapadne vakcine napravljene. To je sa te strane dobro ali može se videti da je ovaj virus toliko izmutirao da ga je nemoguće predvideti - kaže za "Blic" imunolog dr Borislav Kamenov.

Naš sagovornik kaže da je za sada veoma neizvesno kada bi ova varijanta virusa mogla biti registrovana kod nas, ali naglašava da bi u ovom trenutku velika opreznost baš zbog toga morala da bude upravo na graničnim prelazima. On kaže da je samo jednoga dana ova varijanta bila registrovana u Belgiji da bi sada već bila prepoznata u nekoliko zemalja, što samo potvrđuje brzo širenje tokom putovanja.

On objašnjava da je nedavno u Japan bio bez ijednog obolelog, jer je Delta soj toliko izmutirao da je postao skoro bezopasan, i taman kada se moglo poverovati da više nema opasnosti u Južnoj Africi se dogodila nova mutacija.

Naš sagovornik objašnjava koliko vakcina u ovom slučaju štiti i da li ima razloga za zabrinutost.

- Šta ovde nije dobro? Ako su sve vakcine, ako je cela strategija zasnovana na neutrališućim antitelima, a on se promeni, to može da znači ali i ne mora da znači da ne mogu da blokiraju virus i on počinje slobodno da ulazi kao da neko nije ni vakcinisan, pogotovo što mi nismo gradili nikakvu strategiju na opštom imunitetu nego samo na vakcini - objašnjava epidemiolog Kamenov.

On naglašava koliko je u svemu ovome opšti imunitet važan i samo tako vakcina ima najbolje njeno dejstvo.

pročitajte još

ZEMLJOTRES KOD PRIZRENA

Autor: blic.rs

#Omikron

#Srbija

#koronavirus

#soj virusa

#virus