Nacizam buja u sred Evrope

Na nekoliko zgrada u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau otkriveni su antisemitski grafiti, saopšteno je iz Memorijalnog centra Aušvic, iz kojeg su grafite osudili i ocenili ih kao "sramne".

Grafiti su napisani na engleskom i nemačkom, a sadržali su i dva citata iz Starog zaveta koje antisemiti često koriste, stoji u objavi Memorijalnog centra na Tviteru.

IZVOR: TW / @auschwitzMuseum

- Uvreda prema Memorijalnom centru je, pre svega, sraman napad na simbol jedne od najvećih tragedija u istoriji čovečanstva i neverovatno bolan udarac na sećanje na sve žrtve nemačkog nacističkog logora Aušvic-Birkenau - dodaje se u objavi.

Policija je pokrenula istragu i skuplja dokumentaciju, ali i pregleda video-snimke incidenta, nakon čega će grafiti biti uklonjeni, preneo je Rojters.

Dodali su da su bezbednosne mere memorijalnog centra pojačane. 

Muzej i memorijalni centar Aušvic-Birkenau čuva sećanje na koncentracioni logor koji je nacistička Nemačka napravila u Poljskoj za vreme Drugog svetskog rata i u kojem je više od milion ljudi, najviše Jevreja, izgubilo život u gasnim komorama ili umrlo od gladi, hladnoće i bolesti.

Autor: rts.rs

#Aušvic

#antisemitski grafiti