Posledice koronavirusa

Zoran Stanković, patolog, predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivši ministar, preminuo je jutros

Zoran Stanković je preminuo od posledica koronavirusa. 

Zoran Stanković - srpski patolog, profesor i doktor medicinskih nauka, sanitetski general-major u penziji, aktuelni predsednik koordinacionog centra za jug Srbije, bivši ministar zdravlja u vladi Republike Srbije, bivši ministar odbrane Srbije i Crne Gore u Savetu ministara Srbije i Crne Gore sve do razdruživanja Srbije i Crne Gore i bivši ministar odbrane u vladi Republike Srbije.

Na izborima 2012. je prvo bio predložen za kandidata za gradonačelnika Beograda, a potom za predsednika Srbije. Od 2012. obavlja dužnost predsednika koordinacionog centra za jug Srbije u Vladi Ivice Dačića.

Rođen je 9. novembra 1954. u selu Tegovište, opština Vladičin Han. Osnovnu školu završio je u Džepu, gimnaziju u Vladičnom Hanu, a Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu 1980. Nakon diplomiranje pristupa u aktivnu vojnu službu i kao aktivni poručnik JNA obavlja obavezni lekarski staž u Vojnoj bolnici Niš. Po završetku lekarskog staža Stanković obavlja dužnosti lekara i upravnika trupne Garnizonske ambulante u Peći u periodu 1982—1985. kada je proglašen za najboljeg mladog lekara u sastavu sanitetske službe Niške armijske oblasti i Prištinskog korpusa. Poslediplomske studije oblika specijalizacije iz sudske medicine završio je 22. februara 1988. na VMA.

Karijeru je započeo kao vojni lekar u Peći i Vranju. Bio je patolog na ratištima bivše Jugoslavije. Bio je na čelu Vojno-medicinske akademije od 2002-2005. godine i važi za najmlađeg načelnika VMA u istoriji. Na najavu da će biti smenjen sa mesta načelnika VMA, odlučio je da sam ode u penziju.

Postavljen je na mesto ministra odbrane u prvoj Vladi Vojislava Koštunice od 2005-2007. godine, i po tom osnovu bio je i član Saveta ministara Državne zajednice SCG.

Član je Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava od 1993. godine. U decembru 1997. godine formirao je tim za istraživanje posledica NATO bombardovanja Republike Srpske zbog sumnje da su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijomom. Član je Komisije za istinu i pomirenje. Jedan je od najuglednijih forenzičara i patologa u Srbiji, a od 1995. godine radio je kao stručnjak Ujedinjenih nacija. U nekoliko slučajeva je svedočio pre Haškim tribunalom.

Na predlog stranke G17 plus postavljen je na mesto ministra zdravlja početkom marta 2011. godine gde je ostao do kraja mandata Vlade Mirka Cvetkovića.

Početkom novembra 2012. Vlada Srbije ga je imenovala za šefa Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Autor: informer.rs

#Ministar

#bivši

#preminuo

#vlade srbije