Dovod struje prestavljaju kao nešto veoma bitno 😏

U zaseok Grubori sela Plavna kod Knina je nakon vojne akcije Oluja je prošao najgore jer su svi njeni stari stanovnici koji su ostali bili su ubijeni jer su Hrvatske snage ubijale čak i životinje, a kamoli ljude.

Ostalo je zapisano da su kobnog 25. avgusta 1995. mesec dana nakon akcije Oluja, pripadnici UN-a kad su videli plamen u selu, prišli su i zatekli 5 ubijenih civila. Svedok je ispričao da je u štalama gorela živa stoka. Dozivala je supruga i otrčala do jedne livade, gde je videla njihove 2 krave, prostreljene su ležale na travi. Nedaleko od tih krava bilo je telo zaklanog Jove Grubora (1930). Zatim je svedokinja otrčala u kuću 80-godišnjeg Miloša Grubora, koji je bolestan ležao u krevetu. Zatekla ga je na podu u pidžami, ležao je u lokvi krvi. Pokraj njega su bile ispaljene čahure. Te noći UN ih je prevezao u Knin, a sutradan je potraga nastavljena.

Na zgarištu svoje kuće svedokinja je videla, ispod nagorele grede, noge. Nakon što je razgrnula pepeo, ispod grede našla je svoju svekrvu Mariju (90), ležala je na leđima, lica prekrivenog rukama, svu opečenu. Na livadi gdje je našla muža bila su još 2 leša: Milicu Grubor (51), izbodena nožem i izrešetana rafalima, a nedaleko od nje leš Đure Karanovića (1954), koji je na vratu imao ubodne rane, a na grudima rane od rafala .Jovan Grubor (73) zapaljen je zajedno sa svojom kućom. Na području Plavnog ubijeno je još 24 civila, mahom svi dok su čuvali stoku, radili u polju ili ležali bolesni.

Danas 30 godina posle povatnici kojih nema ni približno kao pre rata dobijaju struju. Slobodna Dalmacija javlja da će Elektro Knin zaseoku Grubori priključiti struju. Ovo je trebalo postati normalnost a ne senzacija za novine. 😣😣😣

Autor: Slobodnadalmacija / Redportal.rs

#Hrvatska

#dalmacija

#grubori