To je jezik samo za ljude

Svakog dana vaša mačka ulazi u vašu sobu, gleda vas ogorčeno i izgovara očajno "mijauu". Možda ne govoriš jezik mačaka, ali njeno značenje je jasno: "Još me nisi nahranio, monstrume!"

Kućne mačke su jedinstvene u načinu na koji koriste svoj glas za komunikaciju sa svojim ljudskim pratiocima - retko kada majuču jedna drugoj. Pa, zbog čega su naši mačji prijatelji tako brbljavi s nama?

Pre nego što su se mačke nastanile sa ljudima pre skoro 10.000 godina, bile su usamljenici. Budući da su se preci ove mačke retko susretale sa drugim pripadnicima svoje vrste, nije trebalo da koriste svoj glas za komunikaciju. Umesto toga, ove divlje mačke komunicirale su putem njuha ili trljanjem ili mokrenjem po predmetima poput drveća. Na taj način, mačke nisu morale da se susretnu licem u lice sa drugim groznim mačkama kako bi poslale poruku. To je još uvek način na koji mačke međusobno komuniciraju.

Ali ljudi nemaju ni približno fino čulo mirisa kao mačke. (I malo je verovatno da ćemo ceniti mačku koja prska mokraću po novoj sofi.) Dakle, mačke komuniciraju sa svudima na način koji će najverovatnije dobiti ono što žele: mjaukanjem. One su manipulativne. Vokalna komunikacija postaje alat.

Mnoge mačke čak razvijaju repertoar mjaukanja kako bi izrazile različite potrebe i osećanja ili izazvale različite odgovore. Na primer, vaša mačka bi vas mogla trljati u znak pozdrava, iskričati prijateljski zahtev da izađete napolje ili zatražiti hranu uz glasno mijaukanje.

Mjaukanje na ljude delimično je naučeno ponašanje. Sve mačke mjaukuju kao mačići kako bi privukle maminu pažnju kada su povređene, kada je hladno ili kada slučajno sedne na njih. Dok kućne mačke nose ovo ponašanje u odrasloj dobi, divlje mačke to uglavnom prerastu. Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Bihevioralni procesi, pokazalo je da je mnogo češće divlje mačke reže ili šište od pripitomljenih mačaka koje su imale vlasnike. Kada su divlje mačke mjaukale, to je bilo neselektivno - i za ljude, i za lutke, i za pse. Kućne mačke su mjaukale mnogo češće i to samo na ljude, što sugeriše da mjaukanje razvijaju kao jezik posebno za svoje vlasnike. Drugim rečima, vaša mačka mjauče na vas jer je rano naučila da vam je to privuklo pažnju.

Autor: redportal.rs

#Jezik

#domaće mačke

#mačke

#mjaukanje