Dao kolegi pancir, zatim je poginuo 😥

Savica - Sale Medaković rođen je u Kninu 1969. Po završetku srednje škole odlazi u JNA. Jedno vreme je boravio u Nišu kao pripadnik specijalne policije, bio je sportista i trenirao je džudo.

Nakon izlaska iz vojske traži posao, ali bezuspešno. Krajem 1990. kod njega kući dolaze vojni policajci koji su tražili da se angažuje. Nedugo zatim upoznaje kapetana Dragana i sa njim drži obuke pripadnicima specijalne policije Krajine.

Kada je došlo do sukoba među političarima Savica se povlači u svoju jedinicu sa kapetanom Draganom u selo Golubić kod Knina.

Foto: zlocininadsrbima.com

Krajem juna 1992. bio potpisan sporazum u primirju zbog Šibeničkog dečijeg festivala, napad na Miljevce kod Gospića bio je neočekivan. Hrvati kao po običaju fingirali primirje. Granatiranje Miljevačkog platoa trajalo je danima.

Sama pogibija se dogodila 23. juna 1992. prilikom jednog hrvatskog granairanja. U jednom trenutku Sale uočava da njegov mladi kolega nema pancir te on skida svoj i daje mu. Nedugo zatim pored njega je pala granata, a geler ga je pogodio pravo u srce.

Sahranjen je 24. juna 1992. u Kninu. Međutim, nakon Oluje Hrvati su njegovu bistu izrešetali i okrenuli naopačke.

Njegovi roditelji i sestra su 1995. izbegli u Oluji, a 2003. majka njegove ostatke premešta iz Knina u Beograd.

Savica - Sale Medaković je proglašen prvim herojem Republike Srpske Krajine.

Autor: Redportal.rs

#Knin

#krajina

#rsk

#sale medakovićć