Ovako to rade dobri roditelji: Pravila koja morate preneti svom detetu

1. Naučite ga da kaže "ne"

Objasnite detetu da omalovažava sebe i sopstveni trud jer je toliko dugo učilo za test, a neko drugi će njegovo znanje iskoristiti u svoju korist. Da biste naučili dete da kaže ne, predložite mu da odgovori sa nečim poput "Još uvek nisam završio", "Ne ometaj me". Takve racionalne rečenice će omogućiti vašem detetu da se oseća sigurno i niko neće moći da manipuliše njime.

2. Naučite ga da pravilno uzvrati

Roditelji ne bi trebalo da se mešaju direktno u sukob kako ne bi pogoršali stvari. Objasnite detetu da je nasilnik taj koji ima problem jer želi da izgleda "kul" čineći njega uplašenim i tužnim. Dete treba da pokaže da ga nasilnikove reči ne dotiču. Ako se dete smeje dok gleda nasilnika u oči i pokazuje da ne mari, ostatak odeljenja će izgubiti interesovanje jer neće videti nikakvu reakciju.

3. Ocene nisu najvažnija stvar

Mnogi roditelji nesvesno čine da se deca osećaju loše zbog loših ocena. Roditelji ne bi trebalo da viču ili kažnjavaju decu zbog toga. Pokažite detetu da je vaša ljubav iznad svega. Samo recite: "Dobio si lošu ocenu? Ne sekiraj se. Rasturićeš sledeći put!" Vaše dete se neće plašiti teškoća u budućnosti.

4. Naučite ga da pomaže i brani slabije

Mnoga deca se boje da pomognu slabijima jer ne žele da rizikuju da postanu sledeća žrtva. Odrasli osećaju isti strah kada, na primer, vide da neko vređa one nižeg društvenog statusa i obično zažmure na to. Zbog toga je važno da objasnimo detetu koliko je važno da saosećamo i pomognemo. Zamolite dete da vam pomogne oko kuće i bude odgovorno za nešto: pričuva mlađeg brata, rođaka, kućnog ljubimca.

5. Da voli ono što radi

Roditelji žele da njihova deca budu srećna i postižu sjajne rezultate, zbog čega pune njihov raspored sa što je moguće više aktivnosti. Međutim, takav pristup ne pokazuje deci da im samo one stvari koje vole mogu istinski doneti radost i uspeh. Dozvolite detetu da se jedan sat dnevno posveti hobiju koji voli: kompjuterskim igricama, sportu, crtanju.

6. Vežbanje je deo života

Predložite mu da isproba timski sport. Grupa dece sa istim interesovanjima uticaće pozitivno na vaše dete. Štaviše, sport podiže i samopouzdanje kod deteta. Roditelji moraju da znaju želje deteta i puste ih da izaberu aktivnost koju stvarno vole. Ako vaš sin voli da pleše, neka pleše, ne upisujte ga na košarku. U suprotnom će mrziti sve što je povezano sa sportom.

7. Da voli sebe baš takvo kakvo je

Sva deca, bez obzira na pol, žele da budu atraktivna i talentvana. Ne zaboravite da govorite detetu kako je lepo. Ako vaše dete ima idola, pokažite mu njegove slike iz detinjstva ili bez Fotošopa. Tako ćete pokazat detetu da ono što nas čini lepim nije naša savršenost, već naša posebnost.

View this post on Instagram

Go follow @kidsvideosdaily That kid so cute wow😂😂👶 · · · · By @ unknown , dm for credit! #kidsfashion #kidsstyle #kidsofinstagram #kidsphotography #kidswear #funnykids #funnykidsfilms #funnykidstuff #funnykidsoferie #funnykidsfestas #funnykidsvideos #funnykidstees #dancingkids #childsplay #childrensparty #dancingkidsarehappykids #dancingkidsarethebest #dancingkidsdihappyshow

A post shared by Kids Videos Funny 😂❤️ (@kidsvideosworld) on

IZVOR: IG / @kidsvideosworld

Autor: redportal.rs / ilustracija.com

#deca

#ponasanje