Na 2 sprata i 260 m2

Prva kuća od konoplje u Srbiji napravljena je na farmi Bela reka, u netaknutoj prirodi Homoljskih planina. Arhitekte projekta je srpsko-švajcarski tim Ljubica Arsić i Daniel Fuchs, a sa gradnjom su počeli 2017. godina. Srbija je 60-tih godina prošlog veka bila lider u proizvodnji konoplje i plasiranju proizvoda od nje. U skladu sa savremenim vremenom, dolazi nova inovacija kao proizvod od konoplje, a to je kuća. Kuća ima 2 sprata i 260 m2.

U pitanju je spoj industrijske konoplje, kreča i vode, stoga je potpuno netoksična, zidovi “dišu” što je jako važno za osobe koje pate od alergija, bronhitisa i astmi. Konoplja je otporna je na buđ i vlagu, otporna na štetočine i glodare, otporna na vatru, ima visoku toplotnu izolaciju i pravi uštedu energije i do 80%, nema otpada ni toksina, i materijal je zdrav po životnu sredinu.

Upija u sebe višak vlage iz vazduha, dok se vlažnost vazduha u prostoriji ponovo ne smanji i na taj način uspostavlja balans vlažnosti u prostoru, a uz to zidovi imaju odličnu zvučnu izolaciju. Debeli su samo 20 cm. U nastavku možete da pogledate kako to izgleda:

IZVOR: YT / TV SERBONA

Autor: redportal.rs

#Srbija

#industrijska konoplja

#konoplja

#kuća