Pronašao ih lovočuvar

Kod Odžaka su spasena 2 orla belorepana, kako saopštava Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Lovočuvar Damir Ivanović iz Lovačkog udruženja Mostonga primetio je 13. maja oko 20 sati, u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, 2 belorepana kako leže jedan do drugog. Odmah je slučaj prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili republičku i pokrajinsku inspekciju, i na taj način ih spasio.

Sumnja se da je u pitanju trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane. Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinarske ambulante Šapica u Odžacima.

Nakon što su im u toj ambulanti pružili pomoć, ptice su dočekale jutro do dolaska tima za zbrinjavanje zaštićenih divljih životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Tada su prebačeni u Zoološki vrt Palić, gde će ostati na lečenju do oporavka, nakon čega će biti vraćeni u prirodu, piše u saopštenju.

Autor: Kurir

#belorepi orao

#orao

#pesticidi

#trovanje