Delimo sa vama proverene trikove kojima ćete prepoznati lažljivce 😁👍

Ukoliko želite da proverite da li vaš sagovorinik priča istinu nemojte se oslanjati samo na reči koje izgovara, već obratite pažnju i na njegov govor tela, ponašanje i način na koji izgovara određene reči.

Ne morate biti psiholog da biste mogli razlikovati laž od istine. Potrebno je samo da obratite više pažnje na stvari koje delimo sa vama u nastavku teksta:

Foto: Pixabay.com

Govor tela

Govor tela je jedan od najboljih detektora laži koji vam može više reći nego reči. Zbog toga je najbolje da vaš sagovornik i vi tokom razgovora budete u istoj prostoriji. Ukoliko se vaš sagovornik tokom izlaganja priče ne usudi da vas gleda u oči, udalji se od vas nesvesno kada mu se približavate, drži ruke više od minut skrštene na grudima, gricka usne, trlja oči, pomera rubove odeće (najčešće oko vrata) ili trljaju ruke, budite sigurni da nije potpuno iskren sa vama. Takođe, ukoliko se zenice vašeg sagovornika sužavaju tokom razgovora to je još jedan siguran znak da vas laže. Pokrivanje usta takođe odlikuje neiskrenog sagovornika.

Foto: Pixabay.com

Način na koji vam sagovornik izlaže priču može otkriti da li je ona istinita ili ne. Recimo, ako primetite da vaš sagovornik često zamuckuje, prebacuje temu na druge stvari, koristi reči koje nisu svojstvene njegovom vokabularu ili pak premalo i prekratko opisuje ljude i događaje možete biti situgni da vas laže.

Još jedan trik kojim se možete poslužiti prilikom razgovora odnosi se na postavljanje pitanja sagovorniku. Suština trika jeste da nedvosmisleno i kratko postavite pitanje i pratite reakciju sagovornika. Ukoliko on smireno, razumno i prirodno odgovori na njega - govori istinu, ali ukoliko pitanje ponovi, pritom glasnijim tonom, reč je o laži.

Autor: redportal.rs

#govor tela

#istina

#laganje

#laž

#ljudi

#pričanje

#psihologija

#znak