Majka dvoje dece pati od katapleksije

Kirsti Braun iz Engleske preplavila je naslovne strane iz vrlo neobičnog razloga. Žena pati od katapleksije, stanja zbog kojeg svaka jaka emocija može prouzrokovati iznenadnu paralizu mišića. Zato će se ova 32-godišnjakinja srušiti i onesvestiti oko 2 minuta kad god vidi nekoga ko joj se učini privlačnim. Na nju ne utiču samo muškarci, već i glasni zvukovi, bes, strah ili humor.

Majka dvoje dece uvek mora da gleda u zemlju kada hoda u javnosti. Na taj način bi mogla da izbegne da se povredi ako slučajno padne u nesvest. Kirsti prosečno doživi oko 5 napada katapleksije dnevno. U lošim danima može pretrpeti i do 50 napada.

Foto: Mercury Press & Media Ltd/Mercury Press & Media Ltd

- To je tako sramotno. Jednom sam bio u kupovini i videla sam nekoga ko je izgledao dobro, a moje noge su jednostavno otišle i morala sam da se držim za svog rođaka za podršku. Ako vidim nekoga privlačnog, noge mi jednostavno idu, pa se trudim da se ne dovodim u situacije u kojima bi se to moglo dogoditi ili pokušavam da držim pogled dole zbog sopstvene bezbednosti - izjavila je Kirsti.

- S obzirom na to da je reč o poremećaju spavanja, ne spavam puno, a kada spavam, to nije dubok san, pa ako sam stvarno umorna, imam više napada nego obično. Mogu da padnem sa vrha stepeništa ako su strme jer ne volim visine. Pokušavam da se preselim u novu kuću koja nema stepenice - dodala je ona.

Stanje Kirsti Brovn započelo je nakon povrede glave kada je imala 9 godina. Ona i neki njeni prijatelji bacali su kamenje na drveće kako bi palo kestenje. Međutim, kamen je nju udario u glavu.

Foto: Mercury Press & Media Ltd/Mercury Press & Media Ltd

- To je bila muka jer sam samostalno odgajala svoju decu i teško je naći posao kad treba da objasnite da biste u svakom trenutku mogli da se srušite. Kada dobijem napad, ne osećam da mi nešto prolazi kroz telo, to je kao da je prekinut kratki spoj od mozga do mišića i jednostavno izgubim kontrolu nad nogama, ali gornja polovina tela se oseća snažno.

Autor: redportal.rs

#Padanje u nesvest

#katapleksija

#san

#žena