Prvoje i Nemanja su prvi došli 😍😎

Prvoje i Nemanja su se vratili u banatsko selo Taraš, evropsko selo sa najviše gnezda roda. Da, u pitanju su rode. Prošle godine tu je 30 parova belih roda podizalo mladunce. Meštani organizuju poseban doček za povratak roda.

Kako oni kažu, to je za njih znak da je zimi došao kraj, a najviše se povratku ovih životinja obraduju najmlađi, sve zbog priče da rode donose decu. 😁

- Donose! Ja sam se pre 5 godina doselila u Taraš sa 2 male dece. Kad smo došli roda je već bila na krovu na našoj kući. Mi smo toj rodi dali ime po mojoj ćerki Dunji. Moj brat od strica je pre 2 nedelje dobio ćerkicu, a pre godinu dana roda je prvi put sletila na njihovu kuću i napravila gnezdo - priča Dragana Žegarac iz Taraša.

Ove godine su meštani napravili doček za Nemanju i Prvoja.

- Trenutno u selu imamo 4 rode. Prvoje je za devetu godinu prvi. Simbolično smo obeležili taj dolazak roda, a verovatno će tako biti i za Dane roda. Pratićemo ovu situaciju sa koronavirusom pa ćemo videti u skladu sa situacijom. Da li možemo proslaviti ili ćemo isto simbolično obeležiti. U suštini, najbitnije je da se naše rode vrate u što većem broju - kaže Aleksandra Marovac Cucuć, predsednica Udruženja belih roda iz Taraša.

Taraš je ove godine trebalo da bude domaćin Mreže evropskih sela roda, ali će se taj sastanak, zbog COVID-19, ipak održati onlajn krajem maja.

IZVOR: YT / RTS Sajt - Zvanični kanal 

Autor: redportal.rs

#Taraš

#banat

#doček roda

#rode