Na to je najviše uticao značajan porast ribolova od 1970. godine do danas, kao i eksploatacija nafte i gasa, kao i klimatske promene

U posljednjih 50 godina populacija ajkula i raža se smanjila za 70 posto, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature.

Znatan porast ribolova od 1970. je učinio da se znatno smanji broj jedinki spomenutih populacija. To se odnosi i na morskog psa čekićara čije su jedinke bile vrlo brojne. Za polovinu od 31 vrste morskih pasa na svetu se smatra da su ugroženi ili kritično ugroženi. Na to su upozorili iz Međunarone unije za zaštitu prirode.

- Smanjenje broja ovih životinjskih vrsta ne prestaje. Naši okeani su vrlo iscrpljeni i zato su nam potrebne proaktivne mere da bismo sprečili kolaps. Ovo bi donosiocima odluka trebao biti poziv na uzbunu - ukazao je Nejtan Pakuro, vodeći autor studije i istraživač kanadskog Univerziteta Simon Frejzer.

Za ovo istraživanje korišteni su podaci iz prethodnih studija i podaci o ulovu. Autori studije strahuju da je broj ajkula i raža u stvarnosti još i manji jer nisu imali podatke iz 1950. kada je počeo masovni industrijski ribolov.

Osim prekomernog ribolova, uzroci ovog problema su udari brodova u ajkule i raže, eksploatacija nafte i gasa, te klimatske promene. Raniji podaci su pokazali da se svake godine ubije 100 miliona ajkula, a čime se smanjuje njihova sposobnost razmnožavanja.

Peraja ajkula se koriste za pravljenje supe, pa nakon što im ribari iseku peraja vrate ih u vodu.

- Stalni pad broja ovih životinjskih vrsta pokazuje da vitalni deo ekosistema u okeanima nismo zaštitili od prekomerenog ribolova. To će se negativno odraziti i na same okeane, ako nešto ne poduzmemo - upozorila je Kasandra Rigbi, biolog sa australijskog Univerziteta Džejms Kuk i koautorika studije.

Istraživanjem je utvrđeno da se stanje donekle poboljšalo nakon 2000. godine. Smanjenje broja se usporilo u Tihom okeanu, ali to nije slučaj u Indijskom okeanu u kojem se broj ajkula i raža neprestano smanjuje od 1970. Pretpostavlja se da je na navedenoj morskoj površini gubitak 84% do danas.

Napori za suzbijanje ovog problema su imali dosta ograničene rezultate. Ove sedmice će biti održan onlajn samit na kojem bi trebao prisustvovati američki izaslanik za klimu Džon Keri, a na kojem bi se trebalo razgovarati o ovom problemu. Biolog Rigbi je pozvala nadležne da obavežu na ribolov koji će biti zasnovan na, kako jerekla, nauci. Podsetila je da se na taj način moraju zaštititi vrste koje su ključne za ekosistem.

Autor: redportal.rs

#Ajkule

#Ribe

#Vrste

#raža

#ugrožene vrste