Ovaj softver je otkrio više od 1.500 novih imena na osnovu 400 svedočenja, a uskoro će biti primenjen na svih 30.000 svedočenja

Istraživači u Izraelu koriste veštačku inteligenciju (AI) kako bi pregledali gomile zapisa u pokušaju da identifikuju stotine hiljada Jevreja ubijenih u Holokaustu čija imena nedostaju na spisku stradalih u memorijalnim centrima.

Više od šest miliona Jevreja je ubijeno od strane nacista tokom Drugog svetskog rata. Sećanje na ovaj genocid obeležava se 6. maja na Jom hašoa, poznat i kao Dan sećanja na Holokaust.

Zaposleni u Centru za sećanje na Holokaust Jad Vašem u Jerusalimu su uoči Dana sećanaj na Holokaust izjavili da rade na intenziviranju potrage za detaljima o poznatim i nepoznatim žrtvama nakon razvijanja sopstvenog softvera koji koristi veštačku inteligenciju.

Tokom godina, prikupljenje su informacije o 4,9 miliona pojedinaca kroz izjave, dokumenta, video-zapise, groblja i druge izvore.

- Veoma je teško za čoveka da to uraditi - samo pregledati sve te podatke i ne propustiti nijedan detalj - rekla je Ester Fuksbrumer, šefica odeljenja za razvoja softvera u Centru.

- Postoje ogromne "rupe" u zapisima kojih ima preko 9 miliona. Nacisti su samo skupljali ljude, upijali ih i zatim zatrpavali u jamama. Niko nije ostao živ da o tome priča - dodala je.

A tu je i ogroman zadatak povezivanja pojedinaca sa datumima i članovima porodica, kao i sa drugim detaljima, kroz upoređivanje izveštaja, pritom pazeći na duplikate.

AI sistem, razvijen tokom poslednje dve godine za pretraživanje zapisa na engleskom, hebrejskom, nemačkom, ruskom i drugim jezicima, trenutno prolazi testiranja.

- Ta tehnologija radi veoma brzo, potrebno je samo nekoliko sati da se pregleda stotine svedočenja i rezultati su vrlo precizni - rekla je Fuksbrumer.

- Videli smo da iz svakog svedočenja možemo dobiti između šest ili sedam imena sa svim detaljima koje možemo automatski uneti u našu bazu podataka. Oko 10% imena koje smo pronašli već smo imali u našoj bazi podataka, ali 90% su nova imena za koja nismo ni znali - dodala je.

U jednom slučaju, pronašli su informacije o Jehudit i Rut Rozenbaum, dve četvorogodišnje bliznakinje iz Rumunije koje su odvedene u Aušvic. Jehudit je preživela. Rut je ubijena.

- Zahvaljujući softveru smo bili u mogućnosti da dobijemo više informacija o Rut od nekoga ko uopšte nije član njene porodice, već neko ko ju je sreo u logoru - rekla je Fuksbrumer.

U probama, osoblje vrši testove na 400 od 30.000 svedočenja, uključujući mnoge tročasovne snimljene video-zapise preživelih.

Fuksbrumer je rekla da je dodato 1.500 novih imena, a očekuje se još mnogo više u narednim nedeljama, kada se sistem koristi na svih 30.000 svedočenja. Sledeća faza proba će obuhvatiti dnevnike.

- Verujemo da ćemo na taj način moći da otkrijemo veliki broj priča o mnogim žrtvama koje su ubijene, maloj deci za koje niko drugi nije znao, da nam ispričaju šta im se dogodilo - zaključila je Fuksbrumer.

Autor: Redportal.rs