Ako je niko ne želi, biće srušena 👆🏼

Grad Berlin nudi na pokloni vilu koja je nekada bila u vlasništvu ministra propagande Adolfa Hitlera, Jozefa Gebelsa. Time žele da končaju decenijsku raspravu o tome da li napuštenu kuću treba renovirati i dati joj novu svrhu ili je srušiti:

Nudimo svakome ko želi ovo imanje da ga uzme kao poklon grada Berlina.

Berlin je više puta pokušavao da ustupi lokaciju saveznim vlastima ili državi Brandenburg, gde se nalazi vila, umesto da nastavi da plaća održavanje i obezbeđenje kompleksa, koji je zarastao i propao. Ova ponuda je ponovljena u četvrtak, kada je rečeno da će kuća biti srušena, ako se niko ne javi ovim povodom.

Foto: Wikipedia.org/National Archives and Records Administration

Gebels, jedan od Hitlerovih najbližih saveznika, izgradio je luksuznu vilu 1939. na šumovitom mestu sa pogledom na jezero, u blizini grada Vandlica, oko 40 km severno od Berlina. Daleko od Berlina, gde je živeo sa ženom i šestoro dece, Gebels je vilu koristio za zabavu nacističkih vođa i sastajanje sa mnogobrojnim ljubavnicama.

Gebels se vratio u Berlin u završnoj fazi Drugog svetskog rata. On i njegova žena ubili su sebe i svoju decu kapsulama cijanida u Hitlerovom bunkeru dok su se sovjetske trupe približavale. Porodična kuća u Berlinu prodata je na aukciji 2011.

Posle rata, posed od 17 hektara (42 hektara) je nakratko korišćen kao bolnica, a zatim ga je preuzelo omladinsko krilo Komunističke partije Istočne Nemačke, koje je izgradilo centar za obuku, uključujući nekoliko velikih smeštajnih blokova.

Nakon ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine, vlasništvo nad lokacijom vraćeno je Berlinu. Međutim, grad mu nije našao svrhu. Ova lokacija je od tada postala atrakcija za izletnike koji vole da se probijaju kroz zaraslo imanje i vire kroz ogromne prozore vile.

Autor: redportal.rs