Britanska kompanija traži novčanu odštetu od kompanije Fajzer i Biontek

Britanska farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn podnela je juče tužbu saveznom sudu u Delaveru protiv američkog Fajzera i nemačkog Bionteka, tvrdeći da su prekršili njene patente na tehnologiju mRNA u vakcinama protiv COVID-19.

- Fajzer i Biontek vakcine krše patentom zaštićene inovacije kompanije Glakso Smit Klajn u mRNA vakcinama 💉 razvijene više od deset godina pre pandemije COVID-19 - navodi se u tužbi.

Dodaje se da "patenti pokrivaju tehnologiju za prenos nestabilnih mRNK u ljudske ćelije, koju su naučnici počeli da razvijaju 2008. godine, a kompanija je postala vlasnik kada je kupila Novartisov posao sa vakcinama 2015. godine".

Britanska kompanija traži novčanu odštetu od kompanije Fajzer i Biontek, uključujući naknade za patente, ne navodeći iznos. 💸

Portparolka Fajzera je u saopštenju naglasila da je kompanija "uverena u svoj stav u vezi sa intelektualnom svojinom i da namerava da 'snažno brani'" tvrdnje britanske kompanije. Portparol Bioneteka odbio je da komentariše tužbu.

Portparol Glakso Smit Klajna rekao je da kompanija veruje da njeni patenti "pružaju osnovnu tehnologiju koja se koristi u Fajzerovim i Biontekovim mRNA vakcinama protiv COVID-19". Kompanija je "spremna da licencira ove patente pod komercijalno razumnim uslovima kako bi osigurala pristup" vakcinama.

Fajzer, Bionntek i Moderna su već podneli niz tužbi američkim sudovima, osporavajući autorska prava na patent za tehnologiju koja se koristi u vakcinama.

Autor: redportal.rs