Sastanak trajao nekoliko sati iza zatvorenih vrata

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Pekingu sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem kako bi razgovarao o nizu složenih pitanja, uključujući produbljivanje tenzija oko kineske podrške napadu Rusije na Ukrajinu.

Sastanak je trajao nekoliko sati iza zatvorenih vrata. ⏳

Vang je na početku sastanka rekao Blinkenu da se "veliki brod" kinesko-američkih odnosa stabilizovao, "ali negativni faktori u odnosima nastavljaju da rastu".

I odnos se suočava sa svim vrstama poremećaja koji mogu dovesti do rivalstva, konfrontacije, pa čak i sukoba. Legitimna razvojna prava Kine su neopravdano potisnuta, a naši suštinski interesi suočeni su sa izazovima.

– Da li naše dve strane treba da vode međunarodnu saradnju po globalnim pitanjima i da ostvare dobrobit za sve ili da se upuste u rivalstvo i konfrontaciju ili čak sukob, što bi bio gubitak za sve? Međunarodna zajednica čeka naš odgovor - naglasio je Vang. ⚔️💥

Blinken je odgovorio da je potrebna "aktivna diplomatija" da bi se krenulo dalje sa dnevnim redom koji su predsednik Džo Bajden i predsednik Si Đinping izneli kada su se sastali u San Francisku u novembru.

- Po našoj proceni, ne postoji zamena za diplomatiju licem u lice 👉 👈 - rekao je Blinken i dodao da želi: 🗣️

Da se postara da oni budu što jasniji u oblastima u kojima postoje razlike, barem da se izbegnu nesporazumi, da se izbegnu pogrešne procene.

Blinken će se verovatno danas sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom pre nego što se uveče vrati u Vašington, iako nijedna strana još nije potvrdila sastanak. On se takođe sastao sa kineskim ministrom javne bezbednosti Vang Sjaohongom. Blinken je juče stigao u Peking iz Šangaja, gde je pozvao Kinu da obezbedi jednake uslove za američke kompanije.

Autor: redportal.rs