Studija pokazuje i veliki pad raspoloženja za prijem novih izbeglica

Danas predstavljeni rezultati studije Mladi u Nemačkoj 2024 pokazuju da su mladi nezadovoljni situacijom u zemlji i sve više biraju ekstremne stranke poput Alternative za Nemačku (AfD).

Trenutno bi 22% mladih od 14 do 29 godina izabralo AfD, što je duplo više nego pre dve godine. 🤔

Istovremeno, 18% mladih bi se opredelilo za Zelene, što je drastičan pad u odnosu na poslednju studiju, kada je 27% anketiranih izabralo Zelene. Loše rezultate imaju i druge dve stranke iz vladajuće koalicije, socijaldemokrate sa 12 odsto i liberali sa osam odsto. Dok bi 20% mladih glasalo za Hrišćansko-demokratsku uniju CDU/CSU.

- Primećujemo značajan pomak udesno među mladim biračima - naveo je jedan od autora studije Klaus Hurelman.

Što se tiče procene sopstvenog materijalnog stanja, lične perspektive i profesionalnih mogućnosti, mladi ljudi reaguju malo pozitivnije, odnosno izražavaju određeno zadovoljstvo, ali se situacija pogoršala kada je reč o njihovom mišljenju o ekonomskom razvoju i društvenim odnosima, jer je mlada generacija u 2022. i 2023. bio prilično nezadovoljan ekonomskim razvojem, društvenom kohezijom i političkim uslovima.

Mladi su kao najveće probleme naveli podeljenost društva, ali i inflaciju i drastično povećanje stanarina. ☝

Studija pokazuje i veliki pad raspoloženja za prijem novih izbeglica, odnosno samo 26% je odgovorilo pozitivno, dok je njihov procenat u 2019. bio 57.

Autori trenutne studije primećuju poseban porast nezadovoljstva društvenim uslovima nakon pandemije Covid-19.

Čini se da je pandemija ostavila dubok trag kada je u pitanju poverenje mladih u budućnost - ističe se u studiji.

Autor: redportal.rs