Više od 4.000 zaposlenih u potrazi i spasavanju!

Ronioci su danas pronašli delove diktafona u pilotskoj kabini, dok se još osoblja pridružilo potrazi za olupinama i žrtvama indonežanskog aviona koji se srušio prošlog vikenda u Javanskom moru sa 62 osobe na letu.

Proširena je i vazdušna potraga za srušenim avionom Srividžaja Er, rekao je koordinator misije Nacionalne agencije za traganje i spašavanje Rasman, prenosi AP.

Više od 4.000 zaposlenih u potrazi i spasavanju podržava 14 aviona, 62 broda i 21 čamac na naduvavanje. Oni koriste podvodni detektor metala i daljinski vođeno vozilo za traženje ljudskih ostataka, diktafona u kokpitu i još delova olupine.

Ronioci su suzili potragu za diktafonom u kokpitu nakon što su pronašli neke njegove delove.

- Pronašli smo kućište, far i CVR baterije. Moramo tražiti memorijsku jedinicu - izjavio je danas komandant Prve flote mornarice, Abdul Rašid i dodao:

- Nadamo se da neće biti daleko od njih.

Članovi porodica poginulih daju uzorke DNK kako bi ih identifikovali, a do sada je identifikovano 12 žrtava od ukupno 62, uključujući članove posade.

Inače, istražna komisija navodi da posada nije proglasila vanrednu situaciju niti prijavila bilo kakve tehničke probleme pre nego što je avion upao u more nekoliko minuta nakon poletanja iz Džakarte pod jakom kišom. Rekli su da se avion raspao nakon udara o vodu, te isključuju eksploziju u vazduhu, jer delovi motora pokazuju da je radio do momenta udara.

Boing 737-500 star 26 godina bio je van upotrebe gotovo devet meseci prošle godine zbog manjeg obima letova. Zvaničnici aviokompanije i Indonezije kažu da je podvrgnut inspekcijama, uključujući i moguću koroziju motora koja se mogla razviti tokom pauze, pre nego što je u decembru ponovo započeo komercijalno letenje.

Autor: redportal.rs

#AVION

#Boing

#indonezija