U avionu je bilo 135 putnika i šest članova posade

Avion Boing 737-800 kompanije Sautvest erlajns koji je leteo u Hjuston bezbedno se vratio na Međunarodni aerodrom u Denveru nakon što je poklopac motora otpao i udario u krilo, saopštila je američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da je istraga u toku.

IZVOR: X / AviationSafety

Avio-kompanija Sautvest erlajns navela da će timovi za održavanje pregledati letelicu, koja je poletela u 7:49 po lokalnom vremenu, a na aerodrom se vratila u 8:15.

Let je dostigao visinu od oko 10.000 stopa (oko 3.000 metara) pre nego što se bezbedno vratio 25 minuta nakon poletanja na Međunarodni aerodrom u Denveru.

U avionu je bilo 135 putnika i šest članova posade. Povređenih nije bilo.

Putnici i stjuardese čuli glasan udarac

U snimljenom razgovoru kontrole letenja, jedan od pilota je rekao da je "nekoliko putnika i stjuardesa čulo da je nešto glasno udarilo u krilo" aviona.

Iz kompanije Sautvest erlajns izvinjavaju se putnicima zbog neprijatnosti, ali nisu želeli da navedu kada je motor aviona poslednji put održavan.

- Izvinjavamo se zbog neprijatnosti i njihovog kašnjenja, ali naš najveći prioritet stavljamo na krajnju bezbednost naših putnika i zaposlenih - navodi se u saopštenju, prenosi RTS.

Prema podacima američke Federalne uprave za vazduhoplovstvo, ova letelica je na redovnim letovima od 2015. godine.

Novi problemi za Boing

Kompanija Boing odbila je da komentariše najnoviji incident, a za sve informacije uputila je na avio-kompaniju Sautvest erlajns.

Ovo je najnoviji u nizu mehaničkih problema koji muče Boingove avione u proteklih nekoliko meseci, iako se kompanija godinama suočavala sa ispitivanjima u pogledu bezbednosti svojih letelica.

Boing je suočen sa intenzivnim kritikama od kada je 5. januara otpao deo trupa aviona boing 737 maks 9s kompanije Aljaska erlajns na visini od 4.800 metara.

Posle tog incidenta, Federalna uprava za vazduhoplovstvo je prizemljila boing 737 maks 9 na nekoliko nedelja, zabranila Boingu da poveća proizvodnju tog tipa aviona i naredila da razvije sveobuhvatan plan za rešavanje "sistemskih problema kontrole kvaliteta" u roku od 90 dana.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo istražuje i nekoliko nedavnih problema sa motorima Boingovih aviona kompanije Sautvest erlajns.

Avion Sautvest erlajnsa je u četvrtak prekinuo poletanje na aerodromu u Teksasu nakon što je posada prijavila probleme sa motorom. Pored toga, istražuje se i let Sautvest erlajnsa od 25. marta kada se avion vratio na aerodrom Ostin u Teksasu pošto je posada takođe prijavila mogući problem sa motorom.

I 22. marta avion Sautvest erlajnsa vratio se na aerodrom u Fort Loderdejlu na Floridi nakon što je posada prijavila isti problem.

Autor: Rts.rs