Navela da je u više navrata upozoravala evropske lidere na postupke ruskog predsednika Vladimira Putina

Ukrajinska političarka i bivša premijerka Julija Timošenko izjavila je da je situacija u Ukrajini opasna za ceo svet i da, ako bi zaživelo nasilno prekrajanje granica svih zemalja, onda bi to bio početak novog svetskog poretka.

- Ako zaživi ova strategija po kojoj se mogu prekrajati granice svih zemalja snagom oružja, a ne mogu se očuvati na temelju međunarodnog prava, onda je to doslovce početak novog svetskog poretka. Upravo ovde u Ukrajini treba stati tome na kraj. Sada i zauvek - rekla je Timošenko u intervju za HRT koji je emitovan u sredu.

Ona je pozvala da se pruži mogućnost Ukrajini da bude suverena država na osnovu svoje priznate teritorije, na temelju svih međunarodnih ugovora i naglasila da njena zemlja "želi mir, ali ne ropski mir".

Timošenko je rekla i da su Ukrajinci miran evropski narod koji, po njenim rečima, nikada nije pretendovao na teritorije drugih država.

- Nismo nikada bili nekom pretnja. Mi smo bili doslovno prva država koja se odrekla nuklearnog oružja. I zato mi danas možemo reći da sva ova neistina koju o nama propagira država-agresor, da je Ukrajina nekoga napala, to je potpuna neistina - rekla je ukrajinska političarka.

Timošenko je navela da je u više navrata upozoravala evropske lidere na postupke ruskog predsednika Vladimira Putina, koji su prethodili agresiji na Ukrajinu, ali da je nisu poslušali i da se nada da su sada izvedeni određeni zaključci.

Istakla je i da je "Putinova snaga u tome što on sistemski gazi preko crvenih linija u svetu" i da, po njenom mišljenju, "zato sila može biti zaustavljena samo silom".

Ona je izjavila da dobro poznaje Putina, pošto je, kako je navela, u više navrata morala s njim blisko i često da surađuje tokom svoja dva premijerska mandata.

pročitajte još

Putin dobio sina ☝

Autor: redportal.rs