Vest je saopštio Đozep Borelj

Evropska unija više ne priznaje Huana Gvaida kao predsednika Venecuele nakon što je on izgubio poziciju predsednika parlamenta.

Đozep Borelj, šef diplomatije Evropske unije, nazvao je Huana Gvaida jednim od učesnika političkog i civilnog sektora koji pokušava da vrati demokratiju Venecueli. Ovo se desilo nakon što je Nikolas Maduro preuzeo kontrolu nad Nacionalnom skupštinom na decembarski izborima.

Saopštenje koje je objavio Đozep Borelj potvrđeno je od strane svih 27 država članica Evropske unije. To je saopštio predstavnik Evropske komisije Peter Stano.

Tekst potvrđuje poziciju Evropske unije, a ona kaže da priznajemo Huana Gvaida i članove poslednje demokratski izabrane Nacionalne skupštine kao relevantne pojedince sa kojima ćemo nastaviti da radimo.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Dita Haranzova navodi da je ovo odluka sa kojom se ne slažu brojni evroparlamentarci koji pokazuju otvorenu podršku za Huana Gvaida.

Ne znam zašto je Đozep Borelj napravio takvo saopštenje. Za mene je kristalno jasno to da Evropska unija mora da nastavi da podržava demokratske snage u Venecueli i da nastavi da podržava Huana Gvaida kao legitimnog predstavnika Venecuele.

Velika Britanija i Sjedinjene Države još uvek priznaju Huana Gvaida kao lidera Venecuele i to nakon izbora 2018. godine kada je reizabran Nikolas Maduro.

Autor: redportal.rs

#Evropska unija

#Gvaido

#Maduro

#Venecuela