Društvena mreža kao tema oko koje se lome koplja u visokoj politici

Početkom avgusta, zatekla nas je informacija da SAD planiraju da zabrane društvenu mrežu TikTok. Naime, iz razloga zaštite privatnosti i nacionalne bezbednosti, predsednik Donald Tramp je kineskoj kompaniji Bajt Dens dao rok od 45 dana da ili proda svoje američke deonice TikToka nekom od američkih investitora, ili da mreža bude ugašena na tlu SAD. Rok od 45 dana ističe 15. septembra.

Foto: Unsplash.com/Kon Karampelas

Ova vest je potresla mnoge korisnike ove društvene mreže širom sveta, pa je nakon nekoliko dana stigla i informacija da je moguće produženje datog roka do 12. novembra. Međutim, najnovija izjava predsednika Trampa ukazuje da nikakvog odlaganja roka neće biti.

IZVOR: TW / @CBSNews

Prema pisanju Blumberga, pregovori kineskog Bajt Densa sa američkim firmama Majkrosoftom i Oraklom zapali su u krizu, tako da će do poslednjeg dana biti neizvesno hoće li kineska firma uspeti da ostvari zadati rok ili će Amerikanci ostati uskraćeni za mogućnost korišćenja TikToka.

Dešavanja povodom zabrane TikToka možda su i najbolji pokazatelj Trampove politike ekonomskog protekcionizma i nacionalnog suverenizma, a popuštanje oko roka se zaista ne očekuje s obzirom na blizinu predstojećih izbora u SAD. U kampanji koja se zahuktava, odnosi sa Kinom su prioritetna spoljnopolitička tema, na kojoj Tramp pokazuje čvrstinu i nepokolebljivost svojih odluka.

Ostaje da se vidi hoće li TikTok postati žrtva visoke politike i međunarodnih odnosa. 

Autor: redportal.rs

#SAD

#Tik Tok

#kina

#tramp

#zabrana tik toka