Premijer Izraela objavio informaciju i prisustvovao zvaničnom vakcinisanju

- Izrael je vakcinisao više od 10% svoje populacije - objavio je danas premijer Izraela Benjamin Netanjahu. Navodi da je Izrael ovakvim pristupom svetski lider u imunizaciji svog stanovništva.

Čovek koji je bio 1.000.000. vakcinisani građanin Izraela, pripada arapskoj etničkoj zajednici i on je vakcinisan u arapskom gradu Um al-Fam.

Arapi čine oko 20% populacije države Izrael i mediji u ovoj bliskoistočnoj državi smatraju da su pripadnici ove etničke zajednice sporije prihvatili kampanju za vakcinaciju u odnosu na ostale građane Izraela. To je podstaklo Benjamina Netanjahua da krene u svoje prve posete ovim naseljima posle skoro 2 decenije vlasti. Neki smatraju da je ovo politički potez Netanjahua pred izbore koji će da se održe u martu.

Za mene je jako važno da arapski narod u Izraelu brzo dobije vakcinu. To će sačuvati živote.

Izrael je sa 11,55% vakcinisanog stanovništva daleko ispred svih drugih država kada je u pitanju vakcinacija po glavi stanovnika. Na 2. mestu se nalazi Bahrein sa 3,45%, dok je Velika Britanija na 3. mestu sa 1,39% vakcinisanog stanovništva. Sjedinjene Države su do sada vakcinisale svega 0,84% svojih građana.

U Izraelu je na snazi 3. zaključavanje od početka pandemije. Do sada je zabeleženo oko 426.000 zaraženih i oko 3.338 preminulih u Izraelu.

Autor: The Times of Israel / redportal.rs

#Izrael

#Vakcina

#koronavirus