Jedenje psećeg mesa je vekovima star običaj na Korejskom poluostrvu, ali je poslednjih godina u opadanju

Južnokorejski zakonodavci planiraju da uvedu zakon koji ima za cilj zabranu prodaje i konzumiranja psećeg mesa, što je kontroverzni vekovima star običaj koji trenutno nije ni eksplicitno zabranjen ni legalizovan.

Prema izveštajima medija, akt je u četvrtak predložila glavna opoziciona Demokratska stranka i odmah je dobio podršku vladajuće Stranke Narodne moći, koja bi donela dovoljno glasova za usvajanje zakona.

- Oko 10 miliona južnokorejskih domaćinstava drži kućne ljubimce. Sada je vreme da prestanete da jedete pse - rekao je šef političkog komiteta vladajuće stranke Park Dae Čul, a prenosi Blumberg.

Prva dama je podržala zabranu svih vrsta trgovine i konzumiranja psećeg mesa. Ona je prošlog meseca pozvala Narodnu skupštinu da donese zakon o okončanju ove prakse i obećala da će "kampatiju i uložiti napore da se prekine konzumacija psećeg mesa".

- Ljudi i životinje treba da koegzistiraju - rekla je ona na konferenciji za novinare koju je organizovala jedna građanska grupa krajem avgusta, dodajući da „treba zaustaviti ilegalne aktivnosti psećeg mesa“.

Jedenje psećeg mesa je vekovima star običaj na Korejskom poluostrvu, ali je poslednjih godina u opadanju.

Poslednjih godina, broj farmi širom Južne Koreje se prepolovio, ali se i dalje svake godine zakolje 700.000 do milion pasa, što je manje u odnosu na milione pre decenije, prema udruženju uzgajivača pasa.

Uzgajivači pasa i vlasnici restorana protivili su se prethodnim pokušajima vlade da potpuno zabrani industriju psećeg mesa iz straha da će izgubiti sredstva za život. Farmeri tvrde da se psi koji se uzgajaju radi mesa razlikuju od kućnih ljubimaca.

Autor: redportal.rs