Evropska unija pobeđena u sopstvenom dvorištu

Birselski portal politico.eu sinoć je objavio tekst u kom se navodi da su Srbija i Švajcarska prve države u Evropi koje započinju proces vakcinacije. U okviru toga, autori teksta govore da je Evropska unija poražena na svom terenu.

U tekstu se navodi da je Švajcarska u sredu krenula sa procesom vakcinacije, nakon što je 90-godišnja žena iz Lucerna primila 1. vakcinu. Srbija je sledeća i ona od četvrtka kreće sa 5.000 doza prema najavima predsednika Aleksandra Vučića.

Evropska unija neće početi sa vakcinacijom pre nedelje, pošto je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odredila period od 27. do 29. decembra za početak vakcinacije u državama Evropske unije. Evropska unija je zadržala ovaj termin iako je odobrila vakcine još pre nekoliko dana.

Autori navode da će Švajcarska fokusirati prvo najugroženije građane, odnosno ljude starije od 75 godina, kao i one koji imaju hronična oboljenja.

Srbija će prvu dozu vakcina dati ljudima u staračkim domovima ove nedelje. Vučić je rekao da će on, premijerka Ana Brnabić i ministarka Darija Kisić Tepavčević primiti vakcinu kako bi podigli poverenje građana u vakcinaciju protiv koronavirusa.

Na kraju, ovaj portal navodi da će države članice Evropske unije administrativnom procedurom birati prioritetne grupe, dok bi prvi lider u okviru Evropske unije koji će primiti vakcinu mogao da bude grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Autor: redportal.rs

#Evropska unija

#Srbija

#Vakcina

#Vučić

#koronavirus

#Švajcarska