Lansirana sa južnog kineskog ostrva Hajnan

Nova kineska raketa nosač Dugi marš 8 obavila je u utorak prvi let, prema dugoročnom planu razvoja raketa koje mogu da se koriste ponovo da bi se smanjili troškovi i ubrzala lansiranja za komercijalne klijente.

Raketa je lansirana sa južnog kineskog ostrva Hajnan sa pet satelita u 12.37 po lokalnom vremenu, naveli su tamošnji državni mediji.

Kina planira da u narednim godinama razvije rakete Dugi marš 8 koje mogu da se ponovo koriste, slično raketi Falkon koju proizvodi američka privatna kompanija Spejs eks. Očekuje se da će raketa u budućnosti moći da poleće i sleće vertikalno, što znači da će moći da se upotrebljava više od jednog puta.

IZVOR: YT / New China TV

Kina će razviti takvu raketu oko 2025. godine, saopštila je u novembru kineska Korporacija za aerosvemirsku nauku i tehnologiju. Ranije је Kina je donela na Zemlju prve uzorke stena sa Meseca posle 40 godina, a lansirala je i svoju prvu samostalnu misiju na Mars.

Cilj Kine je da do 2045. godine uspostavi program sa hiljadama letova godišnje, kojima će u svemir podizati desetine tona tereta i putnike.

Autor: redportal.rs

#Dugi marš 8

#Mesec

#kina

#lansiranje

#raketa