Oprema za vojnika budućnosti: od Ratnika do Sotnika

Borbenu opremu Ratnik zameniće komplet treće generacije Sotnik

Planirano je da eksperimentalno-konstrukcioni i naučnoistraživački deo posla bude završen do 2023. godine. Кako je za RIA Novosti izjavio generalni direktor Centralnog naučnoistraživačkog instituta za preciznu mašinogradnju (CNIITOČMAŠ) Albert Bakov, ne radi se o modernizaciji Ratnika, već o potpuno novom konceptu zaštitne opreme.

Foto: Rustec

Prilikom projektovanja opreme nove generacije razmatraju se tri važne stavke: vitalne životne funkcije, robotizacija i novi materijali. Sotnik će takođe biti ojačan novim sredstvima individualne zaštite i imaće novu municiju.

Planirano je uvođenje mikro bespilotnih letelica u automatizovane sisteme upravljanja taktičkog nivoa. Slika kamere drona biće projektovana na vizir kacige ili zaštitnih naočara. Takođe će biti moguće projektovati komande upravljanja, mape terena i druge podatke na elektronske naočare.

Foto: Rustec

U Sotniku je planirano korišćenje električno kontrolisanog materijala "kameleon" - razvoj holdinga Ruselectronics. Elektrohrom je u stanju da menja boju u zavisnosti od maskirane površine i njenog okruženja.

Još jedna novina je modul za procenu fizičkog stanja vojnika. Uz pomoć senzora on u realnom vremenu registruje i prikuplja podatke o pulsu, disanju, otkucajima srca, pritisku borca. U slučaju gubitka borbene sposobnosti, podaci o stanju vojske i prirodi povrede ili povrede prenose se komandantu i sanitarnoj brigadi. Tako se povećava šansa za brzu prvu pomoć i spašavanje vojnika, a komanda može brzo nadoknaditi gubitak osoblja.

Najočekivaniji deo opreme "vojnik budućnosti" može biti pasivni egzoskelet. Već je testiran u stvarnim borbenim uslovima i dokazao je svoju efikasnost. Egzoskelet povećava fizičke sposobnosti vojnika, pruža zaštitu zglobova, kičme i može se prilagoditi visini i potpunosti za određenog vojnika.

Foto: Rustec

Egzoskelet, napravljen od laganih ugljeničnih vlakana, olakšava mišićno-skeletni sistem pri nošenju tereta teškog do 50 kg (rančevi, posebna oprema, oružje i municija) tokom dugih marševa ili tokom jurišnih operacija. Proizvod je mehanički uređaj zglobovi koji reprodukuje ljudske zglobove.

Pasivni egzoskelet, za razliku od aktivnih, nema napajanja, servo-motore, elektroniku ili razne senzore, što ga čini pouzdanijim, laganim (od 4 do 8 kg, u zavisnosti od konfiguracije), potpuno autonomnim i lakim za održavanje. Takav egzoskelet se može koristiti ne samo tokom bitke, već i pozadi - za održavanje i popravku opreme, građevinske i druge zadatke.

Autor: redportal.rs

#Ratnik

#Stotnik

#Vojnik budućnosti

#rusija

#vojska