Džejkob Ris-Mog smatra pomoć u hrani za siromašnu decu Londona političkim aktom

Poslanik u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva, političar iz redova konzervativaca Džejkob Ris-Mog izneo je izuzetno oštre kritike prema UNICEF-u, fondu Ujedinjenih nacija za brigu o deci koji jje osnovan 1946. godine.

On je rekao da bi ova organizaciju trebalo da bude sram jer je obezbedila grant od 25.000 funti za hranu deci iz južnog Londona.

Istina, ovo je prvi put da je UNICEF uručio pomoć za decu u Velikoj Britaniji od kad postoji, dok je smisao donacije bilo obezbeđivanje obroka za 1.600 mališana pred božićne praznike.

To što se UNICEF igra politike na ovakav način je neviđeni skandal! Pomoć ovakve vrste je trebalo da obezbede za decu iz najsiromašnijih i najnerazvijenijih zemalja sveta, mestima gde vlada glad i koja su pogođena građanskim ratovima. Međutim, umesto toga oni su rešili da se služe ovakvim jeftinim političkim poenima, time što su dali oko 25.000 funti - rekao je oštro Ris-Mog u odgovoru na izlaganje laburistkinje Zare Sultane.

Poslanica Sultana je pre toga kritikovala predsednika Parlamenta i članove vlade kako ne čine ništa kako bi popravili situaciju u društvu, koja po njenim rečima pokazuje "groteskne nejednakosti".

Kada je u pitanju sama donacija, direktorka kancelarije UNICEF-a za Ujedinjeno Kraljevstvo Ana Ketli je rekla da se radi o prvoj hitnoj donaciji koju je ova država zatražila od ove organizacije.

- Bili smo prinuđeni na ovaj potez zbog nepredviđenih posledica krize izazvane koronavirusom, koja je pogoršala materijalnu situaciju u mnogim porodicama - dodala je Ketli.

IZVOR: TW / @St_JamesSchool

Ranije ove godine Donji dom parlamenta je izglasao prestanak finansiranja besplatnih obroka u školama pre božićnih praznika. Tek nakon pritiska koji su na britansku vladu izvršili čelnici fudbalskog kluba Mančester junajted, vlada je produžila finansiranje obroka za školarce.

Autor: redportal.rs

#Ujedinjeno Kraljestvo

#Unicef

#Velika Britanija

#džejkob ris-mog

#siromašna deca