Do sada je proizvedeno više od 100.000 te vrste motora

Britanski proizvođač automobila Bentli obustaviće, nakon 20 godina, proizvodnju benzinskog motora V12 i preći na proizvodnju električnog.

Do sada je proizvedeno više od 100.000 te vrste motora, a kompanija se obavezala da će do 2030. godine preći na proizvodnju isključivo električnih motora, prenosi Skaj njuz.

Кako se navodi, u aprilu naredne godine kompanija će prestati da proizvodi motpre V12, što se poklapa sa zabranom prodaje novih automobila na benzin i dizel u Velikoj Britaniji.

Osim Bentlija, još nekoliko proizvođača se obavezalo da će preći na proizvodnju električnih motora, poput jaguara i BMW-a.

Predsednik i izvršni direktor kompanije Bentli Adrian Holmark rekao je da je motor V12 moćan motor koji je ubrzao i automobile i brend, ali da je došlo vreme da se povuče.

Кompanija je saopštila da se nada da će izvršiti preobuku 30 zaposlenih koji su uključeni u sklapanje i testiranje V12.

Кada se obustavi proizvodnja benzinskog motora, svi Bentlei modeli će imati opciju hibridnog pogona.

Bentli u vlasništvu Folksvagen grupe ostvario je rekordnu prodaju u 2022. godini, isporučivši 15.174 automobila, što je povećanje od četiri odsto u poređenju sa prethodnih 12 meseci, a to povećanje vezuje se za veću potražnju u SAD, Evropi i azijsko-pacifičkom regionu.

Autor: Tanjug

#Bentli

#V12

#benzinski motor