Koristi se MORSKA VODA

Kako prenosi portal Mondo, u pustinji Šardža izdvaje se osam zelenih krugova da bi se stvorilo jedinstveno poljoprivredno imanje od 400 ha, veličine 500 fudbalskih terena. Plan Emirata jeste da uzgaja pšenicu koja bi poboljšala snabdevenost hranom i koja bi koristila desalinizovanu morsku vodu za navodnjavanje. Očekuje se da će doprinos biti oko 1.600 tona godišnje, što predstavlja strateški korak ka velikim ambicijama ove zalivske zemlje da poveća i poljoprivrednu proizvodnju.

Prema vladinim podacima, UAE su uvezli 1,7 miliona tona pšenice 2022. godine, a Šardža je napravila 330.000 tona od tog ukupnog broja. Prema zvaničnicima, troškovi energije za proizvodnju 18.000 kubnih metara desalinizirane morske vode koja je potrebna dnevno za navodnjavanje smanjiće se u odnosu na obim projekta.

UAE, koji će ove godine biti domaćin Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP 28), namerava da proizvodi hranu koja se može reciklirati i smanjiti otpad. Planirano je da farma Mleiha, koja je bez pesticida, hemikalija i genetski modifikovanog semena, poraste na 1.400 hektara (oko 3.460 hektara) do 2025. godine, a zatim na 1.900 hektara (4.695 hektara).

Farma prikuplja podatke o vremenu i zemljištu koristeći veštačku inteligenciju i termičku sliku kako bi regulisala stope navodnjavanja i pratila rast. U decembru 2022., ministarka za klimatske promene i životnu sredinu UAE, Mariam Al Muhairi, objavila je da su izdate direktive vladinim agencijama kao što su oružane snage i medicinske vlasti da kupuju lokalne poljoprivredne proizvode kako bi podržali napore da se koriste tehnologije za razvoj poljoprivrede u pustinjskoj zemlji.

Al Muhairi je na konferenciji o globalnoj politici u Abu Dabiju rekla da je njena zemlja, koja uvozi 90 odsto svoje hrane, odlučila tokom svog poslednjeg godišnjeg sastanka da podrži domaću proizvodnju uz održavanje politike otvorenosti trgovine.

Predsednik tamošnjeg Odeljenja za poljoprivredu i stočarstvo, Kalifa Musabeh Ahmed Alteneiji, rekao je da očekuju žetvu između 15. i 20. marta, a da će pšenica biti dostupna na tržištu u maju ili junu. Cilj projekta je da se u fazama postigne ukupna površina od 1.900 hektara. Alteneiji je istakao važnost njenog uzgoja, jer ova zemlja uvozi 1,7 miliona tona te žitarice.

Autor: Mondo.rs

#Arapi

#Prehrana

#Proizvodnja

#UAE

#Ukrajina

#emirati

#hrana

#izvoz

#pustinja

#pšenica

#tehnologija

#uvoz

#zalivska zemlje