Kakva je njegova uloga u ograničavanju količine nuklearnog naoružanja i međusobne kontrole

Podrazumeva obavezu Moskve i Vašingtona na posedovanje maksimalno 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava na raspoređenim interkontinentalnim balističkim raketama ili raspoređenim balističkim raketama na podmornicama, maksimalno 700 raspoređenih ICBM, SBLM i raspoređenih teških bombardera, i 800 raspoređenih i neraspoređenih ICBM lansera, SLBM lansera i teških bombardera opremljenih za nuklearno naoružanje.

Prema tom sporazumu, svaka strana može da sprovede do 18 inspekcija lokacija nuklearnog oružja godišnje, kako bi se uverila da druga strana poštuje sporazum, iako su se obe strane složile da pauziraju tu odredbu u martu 2020. zbog pandemije korona virusa, prenosi portal Vašington Egzeminer.

Dve strane trebalo je da se sastanu lane u novembru u Egiptu kako bi započele razgovore o obnavljanju inspekcija, ali je ruska strana to odložila.

- Naravno, događaji koji se odvijaju unutar i oko Ukrajine u ovom slučaju utiču na to. Kontrola naoružanja i dijalog u ovoj sferi ne mogu da ne trpe zbog onoga što se dešava, a šira slika, koja je prilično komplikovana i u velikoj meri uznemirujuća, odigrala je svoju ulogu - rekao je tada zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Portal podseća da su tadašnji predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, potpisali sporazum 2010. o upravljanju svojim nuklearnim arsenalima, i da su se saglasile da ga produže na još pet godina nekoliko dana pre isteka u februaru 2021.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je danas da će suspendovati učešće Rusije u sporazumu START.

- Ponavljam, ne povlačimo se, već samo suspendujemo svoje učešće - rekao je Putin.

Autor: Pink.rs

#NATO

#Ukrajina

#Zapad

#putin

#rusija