Direktor ruske Savezne bezbednosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov izjavio je danas da ta služba nije dala nikakve bezbednosne garancije američkom predsedniku Džozefu Bajdenu prilikom njegove jučerašnje posete Kijevu.

- SAD su zaista obavestile Rusiju o Bajdenovoj poseti Kijevu putem diplomatskih kanala. Međutim, mi im nismo dali nikakve garancije za njegovu bezbednost - rekao je Bortnikov.

On je to rekao nakon jučerašnje izjave zamenika predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedeva da je Bajden dobio bezbednosne garancije uoči nenajavljene posete, ali nije precizirao ko je sa ruske strane dao te garancije.

Džozef Bajden stigao je juče u Kijev u nenajavljenu posetu i razgovarao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev ranije je naveo da je američki predsednik Džozef Bajden dobio bezbednosne garancije pre današnje nenajavljene posete Kijevu, ali nije precizirao ko je dao te garancije.

- Bajden je, nakon što je dobio bezbednosne garancije, konačno stigao u Kijev. Obećao je mnogo oružja i do groba se zakleo na vernost neonacističkom režimu. Naravno, bilo je mnogo nagoveštaja pobede s njihove strane, koja će navodno doći s novim oružjem i hrabrim ljudima - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Iako javno prezentovan Bajdenov raspored nije predviđao posetu američkog predsednika Džozefa Bajdena Kijevu, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da je Vašington obavestio Moskvu o Bajdenovim planovima da poseti ukrajinsku prestonicu radi smanjivanja konfliktnosti nekoliko sati pre njegovog odlaska, preneo je CNN.

Autor: RedPortal

#bajden

#medvedev

#rat u ukrajini