Moskva nemilosrdna i nedvosmislena u svom tumačenju razvoja situacije u kontekstu novog naoružanja Kijeva

Kako je jasno preneo portparol Kremlja Dimitrij Peskov, za Moskvu dostava najmodernijih tenkova Zapada je direktno uključuvanje zapadnih zemalja u konflikt između Ukrajine i Rusije.

Stalne izjave iz evropskih prestonica, od Vašingtona koji šalje najrazličitije oružane sisteme, uključujući i tenkove u Ukrajinu, da ti potezi nisu direktno uključivanje u konflikt država EU niti samog NATO. Mi se apsolutno ne slažemo sa time, sve što Alijansa čini je direktno ulključivanje u konflikt i vidimo da ono sve više i više raste.

Peskovi komentari dolaze nakon odobrenja nemačke vlade i izdavanja dozvole za slanje Leopard II tenkova u Ukrajinu, nakon nedelja diplomatskih razgovora i pritisaka. Pored Berlina, London je naveo da je već počeo da radi na slanju svojih Chalenger tenkova, dok je Vašington takođe naveo ta će započeti isporuku američkih M1 Abrams tenkova.

Berlin je pored toga naveo takođe da će dozvoliti reeksport njihovih tenkova u Ukrajinu Trenutno se u 13 zemalja se nalazi oko 2.000 nemačkih Leopard tenkova različitih modela i varijanti.

Autor: redportal.rs