Većina anketiranih preduzeća očekuje da će ove godine smanjiti materijalne troškove

Sve veći broj američkih kompanija očekuje otpuštanje radnih mjesta i po prvi put od pandemije očekuje manje ulaganja u razvoj, pokazalo je najnovije istraživanje Američkog nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju (NABE).

Povećanje kamatnih stopa daje rezultate i primećuje se izvesno usporavanje privrede. Međutim, vlasnici preduzeća su i dalje zabrinuti da bi američke Federalne rezerve mogle da izvrše preveliki pritisak na ekonomiju i potencijalno gurnu privredu u recesiju ove godine, navodi se u najnovijem izveštaju.

Na pitanje da li planiraju novo zapošljavanje, ispitanici su naveli prosečnu vrednost od sedam negativnih poena, što je pad u odnosu na prethodno istraživanje sprovedeno u oktobru kada je indikator bio na nivou od +8 poena. Zbog inflacije, američki biznisi očekuju da će zaposlenima uručiti veće plate, što ih dodatno zabrinjava.

- Rezultati istraživanja o uslovima poslovanja Nacionalne asocijacije poslovne ekonomije iz januara 2023. pokazuju široku zabrinutost zbog ulaska u recesiju ove godine - objasnila je predsednica Udruženja Džulija Koronado.

Da bi se izborio sa inflacijom, Fed agresivno podiže kamatne stope u pokušaju da ohladi američku ekonomiju, ali je ne dovede u recesiju, što zahteva takozvano „meko sletanje“.

Na predstojećem sastanku o monetarnoj politici krajem meseca, očekuje se da će Fed ponovo podići stope, ali sporijim tempom nego u prošlosti, pošto podaci poslednjih meseci pokazuju inflatorno zahlađenje.

Većina anketiranih preduzeća očekuje da će ove godine smanjiti materijalne troškove. Odgovarajući indeks je pao na 47 poena, pet poena manje od oktobarskih podataka i znatno ispod nivoa od 76 poena zabeleženih u julu.

Autor: redportal.rs

#SAD

#kompanije

#recesija