Potencijalna dostava stotina tenkova zavisi od odluke Berlina

Samo nekoliko dana nakon početka rata u Ukrajini prošle godine u februaru, nemački kancelar Olaf Šolc dao je izjavu kojom je potresao celokupni evropski bezbednosni sektor. Kancelar je u govoru pred parlamentom objavio tada da će Nemačka potrošiti preko 100 milijardi eura da modernizuje kompletno svoje vojne kapacitete.

Takođe, zakleo se da će podići nemačko ulaganje u vojsku na 2% BDP, čime će ostvariti zacrtano NATO pravilo koje nije ispunjavano godinama, kao i da će zaustaviti nemačku zavisnost od jeftinih ruskih energenata.

Međutim, skoro godinu dana kasnije, kritičari navode da vizija Šolca nije uspela da se pretvori u realnost. Pored svega Nemačka je sve više pod udarom optužbi i pritisaka da ne ulaže dovoljno truda u odbranu Ukrajine.

Kritike su posebno narasle u poslednjih nekoliko nedelja, posebno u poslednjih par dana, kada pritisak EU zemalja i SAD na Berlin postaje sve veći i da Nemačka napokon pristane, da dozvolu čime i oslobodi zemlje legalne prepreke slanja tenkova LEOPARD II u Ukrajinu.

Eksperti procenjuju da samo u Evropi u skladištima ima oko 2.000 nemačkih LEOPARD II tenkova, raspoređenih u 13 evropskih zemalja. Kako se situacija na frontu u Ukrajini menja iz dana u dan, ti tenkovi se sve više smatraju za vitalni resurs koji će omogućiti Kijevu da se odbrani.

Za sada, još uvek nema definitivnog odgovora iz Berlina.

Autor: redportal.rs

#13 zemalja

#2000 tenkova

#Donbas

#Evropa

#Kijev

#Lepoard II

#Nemačka

#Oružje

#Pomoć

#Stotine tenkova

#Ukrajina

#berlin

#naoružavanje

#odluka

#pritisak

#rat

#rusija