Čeka se Šolcovo odobrenje

Nemačke kompanije za proizvodnju oružja spremne su da isporuče više od 100 borbenih tenkova Ukrajini, uključujuci Leopard i obnovljene britanske tenkove Čelendžer 1, izvestio je danas list Handelsblat, pozivajuci se na izvore iz vojne industrije.

Nemačka bi u Ukrajinu mogla da pošalje tenkove Leopard 2 koji su prvobitno bili namenjeni Češkoj i Slovačkoj, preneo je Rojters.

Ukrajina moli Zapad da joj konačno pošalje teške tenkove, dok ministri odbrane Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke razgovaraju o slanju oružja za koje Kijev kaže da bi moglo da odluči o sudbini rata.

Kako se navodi, mnogi posmatrači nisu očekivali Čelendžer 1, kojeg u igru uvodi grupa Rajnmetal, a prema dobroobaveštenim izvorima, kupila je i nadogradila veliki dvocifreni broj britanskih tenkova iz Omana.

Vozila bi mogla biti predata Ukrajini kasnije ove godine, rekla je osoba upoznata sa situacijom.

Ukrajina već dobija britanske glavne borbene tenkove, doduše tipa Čelendžer 2, a ova varijanta modernija je od svog prethodnika, iako bi oba modela imala isti glavni top, što bi olakšalo snabdevanje municijom i logistiku, onbjavio je list Handelsblat.

Savezni kancelar Olaf Šolc do sada se izjašnjavao protiv podrške slanja Ukrajini nemačkih tenkova, jer se plaši eskalacije.

Autor: Tanjug / redportal.rs