Sudeći prema izjavi, ruski predsednik DANAS objavljuje novi talas mobilizacije

Kako prenosi portal Mondo, Američki istraživački centar Institut za proučavanje rata saopštava da bi ruski lider Vladimir Putin mogao da objavi drugi talas mobilizacije u narednim danima, verovatno već 18. januara. Podsećaju da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče najavio da će Putin održati govor u Sankt Peterburgu povodom 80. godišnjice razbijanja opsade Lenjingrada u Drugom svetskom ratu.

Putin voli da koristi simbolične datume da se obrati ruskom narodu, a neki ruski proratni vojni blogeri su primetili da će iskoristiti ovu priliku da ili objavi mobilizaciju ili rat sa Ukrajinom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je nedavno u video obraćanju govorio da Rusija planira uskoro da objavi drugu mobilizaciju. Ruski analitičari i ukrajinski zvaničnici smatraju da bi uskoro moglo da dođe do druge mobilizacije u Rusiji, ali to Moskva negira.

Neposredno pre Nove godine, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov obratio se Rusima i upozorio ih da se Kremlj sprema za novu mobilizaciju i da čak želi da uvede ratno pravo u Rusiji i zatvori granice zemlje za muškarce. Zvanično, delimična mobilizacija u Rusiji započeta 21. septembra prošle godine, još nije završena. To bi može da se dogodi tek nakon što predsednik Vladimir Putin potpiše odgovarajući ukaz, što se do danas nije desilo.

Autor: Mondo.rs